În acest caz, combinatul siderurgic Arcelor Mittal Hunedoara şi o parte din oraş ar fi inundate. În acest sens, o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţilor locale va evalua astăzi gradul de instabilitate a haldei de zgură, al cărei volum total este în jur de 100 de milioane de metri cubi.
Decizia autorităţilor vine în urma faptului că reprezentanţii Arcelor Mittal Hunedoara au informat autorităţile judeţene că stabilitatea haldei este pusă din nou în pericol de modul în care este exploatată. Astfel, pe halda respectivă activează de câţiva ani mai multe societăţi care se ocupă cu prelucrarea zgurii şi cu valorificarea scoarţei de fier. Cele mai întinse suprafeţe ale haldei au fost concesionate de firmele Slag Processing Service şi Granpet Buituri, ai căror reprezentanţi s-au acuzat reciproc, în 2006, că periclitează stabilitatea haldei.
Reziduuri de pe vremea comunismului
„Munţii“ de zgură de la marginea Hunedoarei au fost înălţaţi în perioada aniilor ’70-’80, pe vremea când oţelă riile şi furnalele combinatului siderurgic din oraş „duduiau“, realizând an după an producţii-record de oţel. Prima alunecare însemnată a haldei de zgură s-a produs în 1974. După incidentul cu pricina, autorităţile au dispus realizarea unui „pinten“ de sprijin, pe porţiunea de la baza haldei, aflată aproape de laminoarele combinatului şi lângă malul râului Cerna. În vara lui 2006, în urma unor ploi puternice, pe haldă s-a produs o altă alunecare masivă.
Sursa: Evenimentul Zilei