Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru

Avand in vedere ca regimul aplicabil taxelor judiciare de timbru justifica, in unele cazuri si in anumite conditii, acordarea unor facilitati la plata taxelor judiciare de timbru nu numai persoanelor fizice, dar si persoanelor juridice care se afla in situatia de a se adresa instantei judecatoresti, pentru a se evita

situatii in care o valoare mare a taxei judiciare ar produce dezechilibre in situatia financiara a entitatii juridice sau ar conduce la imposibilitatea acesteia de a solicita in justitie recunoasterea unor drepturi,

    tinand seama de actuala situatie financiara cu efecte generalizate care afecteaza deja un numar mare de entitati private si care cauzeaza dificultati in efectuarea platilor,
    pentru a veni in sprijinul celor ce apeleaza la serviciul public al justitiei prin diversificarea modalitatilor de incasare a taxelor judiciare de timbru,
    pentru reglementarea unor aspecte care au primit o solutionare diferita in practica instantelor judecatoresti cu privire la timbrarea cererilor prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile si cu privire la timbrarea unor actiuni cu caracter patrimonial,
    in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

 

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

 

   Art. I. – Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
   1.La articolul 2, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
    „(11) Dispozitiile alin. (1) se aplica in mod corespunzator si cererilor privind declararea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial, chiar daca nu se solicita si repunerea partilor in situatia anterioara, precum si cererilor privind constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial.”
   2. La articolul 3, literele a) si a1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    „a) cereri pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept nepatrimonial – 19 lei;
    a1) cereri in anularea sau declararea nulitatii unui act juridic nepatrimonial – 12 lei;”.
   3. La articolul 31, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    „Art. 31. – (1) Cererile introduse la instantele judecatoresti, prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile, se taxeaza potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), la valoarea imobilului.”
   4. Articolul 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    „Art. 19. – Taxele judiciare de timbru se platesc in numerar, prin virament, sau in sistem on-line, in contul bugetului de stat, la unitatea Trezoreriei Statului in raza careia debitorul isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul fiscal. Taxele judiciare de timbru pot fi platite si prin unitati bancare in contul bugetului de stat, costurile operatiunilor de transfer fiind in sarcina debitorului taxei.”
   5. Articolul 21 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    „Art. 21. – (1) Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008.
    (2) Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii:
   a) cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10 % din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
   b) plata integrala a taxei, potrivit art. 20, nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.
    (3) In mod exceptional, instanta poate acorda persoanelor juridice reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in alte cazuri in care apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice.
    (4) Reducerea taxei de timbru poate fi acordata separat sau, dupa caz, impreuna cu esalonarea sau amanarea platii.”
   6. Dupa articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 211, cu urmatorul cuprins:
    „Art. 211. – (1) Pentru solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partii sau informatii scrise autoritatilor competente.
    (2) Asupra cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei de timbru instanta se pronunta fara citare, prin incheiere motivata data in camera de consiliu. Incheierea se comunica solicitantului si partii adverse, daca este cazul.
    (3) Impotriva incheierii cel interesat poate face cerere de reexaminare, in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii.
    (4) Cererea de reexaminare se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, instanta pronuntandu-se prin incheiere irevocabila.”
   7. Dupa articolul 211 se introduce un nou articol, articolul 212, cu urmatorul cuprins:
    „Art. 212. – (1) In cazul incuviintarii cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, prin incheiere se vor stabili, dupa caz, cota de reducere sau cuantumul redus al taxei, termenul sau termenele de plata si cuantumul ratelor.
    (2) Esalonarea platii taxelor judiciare se poate face pe parcursul a cel mult 2 ani.
    (3) In cazul esalonarii sau amanarii, instanta transmite hotararea de incuviintare, care constituie titlu executoriu, Ministerului Economiei si Finantelor/organelor competente pentru urmarirea executarii obligatiei de plata ori, dupa caz, pentru punerea in executare a hotararii privind plata taxei ori a partii din taxa datorata, la termenele stabilite. In titlul executoriu se vor mentiona si codul de identificare fiscala, domiciliul fiscal, precum si orice alte date de identificare a debitorului. Executarea silita a hotararii se va efectua prin organele de executare ale unitatilor teritoriale subordonate Ministerului Economiei si Finantelor in a caror raza teritoriala isi are sediul debitorul, potrivit legislatiei privind executarea silita a creantelor bugetare.”
   8. La articolul 23, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
    „(21) In cazul in care partile se impaca inainte de prima zi de infatisare, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul impacarii ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, proportional cu actele procesuale neindeplinite.”
   Art. II.(1) Prevederile art. I pct. 4 privind plata in sistem on-line in contul bugetului de stat se aplica incepand cu data de 1 martie 2009.
   (2) Cererile privind declararea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic, cererile pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept, precum si cererile in anularea sau declararea nulitatii unui act juridic, aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si care au fost timbrate corespunzator la data introducerii lor, se considera ca fiind legal timbrate. Dispozitiile speciale in vigoare, care prevad scutiri de la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in realizarea dreptului, sunt si raman aplicabile.
Ţi-a plăcut articolul? Votează, comentează sau trimite mai departe.

Lasă un comentariu