Astfel, potrivit actului normativ, pentru vehiculele angajate exclusiv in operatiunile de transport intern, valoarea impozitelor va atinge nivelul de 80% din valorile minime prevazute in Directiva 1999/62/CE .
Totodata, pentru vehiculele angajate si in operatiunile de transport international, hotararea Guvernului prevede mentinerea nivelul de 100% din valorile minime prevazute in Directiva 1999/62/CE.
Calculul valorilor impozitelor s-a facut considerand o valoare medie a monedei Euro de 3,45 lei, prognozata de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul 2009, iar acolo unde a fost cazul, valorile in lei au fost rotunjite.
Astfel, pentru un vehicul cu masa cuprinsa intre 13 si 14 tone, ce efectueaza operatiuni de transport intern, impozitul pentru anul 2009 se va situa intre 86 si 238 lei , iar pentru vehiculele implicate si in transport international, impozitul se incadreaza intre 107 si 297 lei. In prezent, pentru aceasta categorie de vehicule se percepe un impozit cuprins intre 72 si 198 lei , in cazul transportului intern, si un impozit cu valori cuprinse intre 102 si 282 lei, pentru vehiculele implicate si in transport international.
Hotararea adoptata de Guvern respecta prevederile impuse de Uniunea Europeana, prin Directiva nr. 1999/62/CE, potrivit careia, Romania beneficiaza de un regim derogatoriu pana in 2011, pentru plata impozitelor pentru vehiculele care efectueaza transport intern si international .
Astfel, pana la 1 ianuarie 2011, pentru a evita o crestere brusca a impozitului pentru mijloacele de transport angajate exclusiv in operatiuni de transport intern si pentru recuperarea decalajului fata de Piata Unica, impozitul se stabileste anual, prin hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Transporturilor.