Tudor Arghezi va fi scos din manualele de romana, chiar daca opera acestuia este obiect de studiu in programele de specialitate. Pretentiile financiare
ale Mitzurei Arghezi, fata poetului, sunt apreciate de catre editorii de carte scolara ca fiind inacceptabile. Si urmasii lui Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga si George Calinescu solicita drepturi banesti considerabile pentru fiecare paragraf reprodus in manuale si in culegerile de texte literare.
♦ Legea 8/1996 privind drepturile de autor stipuleaza ca este permisa, in scop educativ, citarea de scurte fragmente dintr-un autor clasic roman. Autorii de manuale sustin insa ca legislatia este confuza si ca nu poti reproduce trei randuri dintr-o strofa sau o strofa dintr-un sonet. In cazul unui fragment de proza, este imposibil de citat doar o singura fraza desprinsa dintr-un context mai amplu sau chiar dintr-un capitol ce permite reproducerea lui integrala.
♦ Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor recunoaste ca s-a creat un blocaj in sistem. Reprezentatii ORDA sustin ca legislatia este buna, insa e gresit aplicata. Unii editori au depasit, astfel, orice limite si au publicat in culegeri texte intregi fara sa obtina drepturile de autor. Multe edituri refuza sa mai publice citate din clasicii literaturii romane pana cand nu va fi incheiat un protocol de intelegere intre reprezentantii caselor editoriale si ministerele Educatiei si Culturii.
Reprezentantii marilor edituri de carte scolara sunt decisi ca, incepand din acest an, sa scoata din manualele de romana o serie de texte apartinand clasicilor romani care figureaza ca obiect de studiu in programa scolara de specialitate. “Incet-incet o sa eliminam definitiv din lectii citatele din creatia argheziana, deoarece succesorii marelui poet au pretentii materiale exagerate privind plata drepturilor de autor. Nu este posibil ca din opera unui clasic roman sa nu poti reproduce, in scop educativ, anumite fragmente din texte reprezentative, necesare pentru tema data spre analiza. Aceleasi greutati le intampinam si cu mostenitorii altor mari scriitori romani, precum George Calinescu, Vasile Voiculescu, Octavian Goga sau Lucian Blaga”, ne-a declarat managerul unei edituri aflate in topul primelor zece si care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Uniunea Editorilor din Romania (UER), organizatie ce reuneste reprezentantii celor mai mari case editoriale din tara, considera ca s-a produs un blocaj in ceea ce priveste respectarea drepturilor de autor. “Legea 8/1996 stipuleaza, la articolul 33, ca se poate permite in scop educativ citarea de scurte fragmente. In consecinta, un autor de manual nu poate reda trei randuri dintr-o strofa sau o singura strofa dintr-un sonet. Deci textul de lege este confuz si da nastere la interpretari diferite, situatie ce determina o serie de neintelegeri privind drepturile de autor. In cazul manualelor scolare, aceasta situatie devine una foarte delicata, in conditiile in care editorii trebuie sa cheltuie sume exagerate de bani pentru editarea unui manual de limba si literatura romana”, a precizat directorul executiv al UER, Claudiu Istrate. “Intr-adevar, s-a creat un mic conflict in aceasta privinta, deoarece s-au depasit anumite limite si au aparut pretentii retroactive privind drepturile de autor. Dupa parerea noastra, nu sunt probleme de legislatie, ci modalitatea de punere in practica a acesteia. In lege sunt prevazute niste exceptii, insa textul legislativ nu stipuleaza exact numarul de versuri sau de randuri ce poate fi reprodus intr-un volum cu destinatie educativa. De exemplu, editurile au tiparit culegeri cu texte din creatia lui Voiculescu fara sa obtina drepturi de autor. Noi incercam sa deblocam aceasta situatie, aceasta practica si incercam sa incheiem un protocol de intelegere intre UER si ministerele Educatiei si Culturii”, ne-a declarat Laurentiu Oprea, director la Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor.
gardianul
sa va fie rusine aducetiva aminte de generala si liceu cand aveam ce invata cred ca aceste persoane vor sa distruga tot sistemul de invatamant