Sesizarea Curtii Europene de Justitie

Conform art. 234 din TCE (Tratatul privind instituirea comunitatii europene) versiune consolidata publicata in Buletinul Oficial al Uniunii Europene C115/164/2008:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este competentă să se pronunţe, cu titlu preliminar, cu privire la:
(a) interpretarea tratatelor;
(b) validitatea şi interpretarea actelor adoptate de instituţiile, organele, oficiile sau agențiile Uniunii;
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă în faţa unei instanţe dintr-un stat membru, această instanţă poate, în cazul în care apreciază că o decizie în această privinţă îi este necesară pentru a pronunţa o hotărâre, să ceară Curţii să se pronunţe cu privire la această chestiune.
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă într-o cauză pendinte în faţa unei instanţe naţionale ale cărei decizii nu sunt supuse vreunei căi de atac în dreptul intern, această instanţă este obligată să sesizeze Curtea.
În cazul în care o asemenea chestiune se invocă într-o cauză pendinte în faţa unei instanţe judecătoreşti naţionale privind o persoană supusă unei măsuri privative de libertate, Curtea hotărăşte în cel mai scurt termen.

Prin aceste prevederi se INSTITUIE OBLIGATIA INSTANTELOR DE RECURS sa sesizeze C.J.C.E. cu privire la interpretarea dreptului comunitar in raport cu legislatia nationala.
Astfel, orice justitiabil (spre exemplu intr-un dosar privind taxa auto), poate cerere instantei de recurs sa sesizeze C.J.C.E. in vederea unei hotarari preliminare prin care sa arate daca prevederile legii interne sunt in concordanta cu tratatul ori legislatia comunitara.

Ori daca un justitiabil apreciaza la legea nationala contravine Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene acesta poate cere instantei de recurs sesizarea C.J.C.E., iar jurisdictia nationala este obligata sa faca trimitere la instanta europeana. Eventual refuz al instantei de a sesiza C.J.C.E. ar echivala cu incalcarea Tratatului privind Instituirea Comunitatii Europene de catre Statul Roman.

Pana la momentul de fata singura instanta nationala care a sesizat C.J.C.E. a fost Tribunalul Dambovita. Atasate documentele.

Documente atasate:
Cerere de sesizare formulata de Tribunalul Dambovita in cauza Jipa contra Romaniei – http://www.mediafire.com/file/mywkyhmmhdn/cerere sesizare art. 234 TCCE.pdf
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – http://www.mediafire.com/file/nizqnmjnzjn/Carta drepturilor cetateanului european.pdf
Nota de informare a C.S.M. privind sesizarea C.J.C.E. – http://www.mediafire.com/file/w4ycnunzmmw/CEJ – RO – nota informare sesizare CEJ instantele nationale.pdf
Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene (Consolidat) – http://www.mediafire.com/file/mm44zwq22zz/CEJ – Tratatul de functionare UE – vers consol 09.05.2008.pdf

Lasă un comentariu