Noul Cod de procedura civila ne poate creste dobânzile la credite

77772Prin eliminarea executorilor bancari, prevazuta în proiectul Codului de procedura civila, costurile cu executarea silita ale bancilor vor creste semnificativ. Implicit creste si pretul creditelor.

Daca pâna miercuri, 25 martie, nici un deputat sau senator membru în comisiile juridice nu vine cu o propunere oficiala care sa amendeze proiectul Codului de procedura civila, executorii bancari vor disparea ca meserie, a declarat pentru Cotidianul Iulian Urban, vicepresedinte al comisiei juridice din Senat. Disparitia executorilor bancari ar transfera implicit toate dosarele specializate catre executorii judecatoresti. Acest fapt ar conduce indirect la o crestere semnificativa a costului creditarii în conditiile în care, spre deosebire de executorii bancari (angajati cu salariu fix ai bancilor), executorii judecatoresti percep onorarii care pot ajunge si la 10% din valoarea datoriei recuperate. În plus, bancile ar avea de pierdut din reducerea gradului de succes în recuperarea creantelor.

„Daca se hotaraste pâna la urma desfiintarea corpului executorilor bancari, costurile bancilor aferente recuperarii de debite vor creste cu pâna la 20%, potrivit estimarilor noastre. Poate nu toata aceasta suma se va transfera în costurile creditelor, însa o scumpire cu cel putin 14% se va vedea“, ne-au spus surse bancare.

Mai mult, sustin sursele citate, gradul de reusita în recuperare în cazul creditelor garantate va scadea de la 80-100% în prezent pâna la sub 25%, fapt care ar aduce grave prejudicii bancilor, dar si alte costuri suplimentare datorate provizioanelor aferente creditelor restante. Potrivit normelor în vigoare, bancile sunt obligate sa constituie provizioane egale cu valoarea datoriei minus 25% din garantie în cazul creditelor restante de mai mult de 90 de zile.

Sursa: Cotidianul

Un comentariu la „Noul Cod de procedura civila ne poate creste dobânzile la credite”

  1. JAVRELE ÎŞI FAC LEGI DOAR ÎN FOLOSUL LOR…NU LE PASĂ DE OAMENII DE RÂND…FAC FOARTE BINE HOŢII CARE ÎI MAI „calcă”,DAR AR TREBUI SĂ LE MAI PUNĂ ŞI CÂTE O MICĂ BOMBĂ PRIN MAŞINILE LOR LUXOASE…CĂ DOAR PE BANII CONTRIBUABILILOR SUNT LUATE,SAU PE BANII PROVENIŢI DIN ŞPĂGI…SOMN UŞOR DOMNILOR LEGIUITORI,ÎN CONTINUARE…

Lasă un comentariu