Asta pentru ca proiectul de ordonanta care urmarea legiferarea Codului de bune practici intre supermarketuri si furnizori s-a intors de la Guvern la
Ministerul Agriculturii, cu rezolutia ca nu intruneste conditiile unei Ordonante de Urgenta (OUG). Desi expertii juristi si-au dat verdictul inca din 15 martie, Ministerul Agriculturii a tinut la secret decizia Guvernului, sperand ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa promoveze Codul de bune practici ca lege, tot in regim de urgenta, la Parlamentul Romaniei.
„Inca din 15 martie expertii juristi de la Guvern au hotarat ca forma in care proiectul de ordonanta a fost inmanat Guvernului nu indeplineste criteriile necesare unei OUG”, ne-au declarat surse apropiate Ministerului Agriculturii. Chiar daca acest episod nu a fost facut public, Ilie Sarbu a demarat deja o operatiune de promovare a unui format de lege cu exact acelasi continut si care se afla acum in avizare juridica, pentru ca mai tarziu sa fie supus dezbaterii publice. Circuitul de avizare nu ar trebui sa dureze mai mult de trei saptamani”, ne-au mai spus sursele citate. „S-a ajuns iarasi la un punct mort. Pentru ca varianta OUG a picat, singura sansa, la momentul actual, pentru legiferarea Codului de bune practici este linia legislativa prin parlament, ca act nou, distinct. Proiectul de Ordonanta, promovat de Ministerul Agriculturii inca din februarie si discutat aproape un an cu partile implicate, aducea modificari si completari la Ordonanta Guvernului nr 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata. Intrarea in vigoare a ordonantei, asa cum promisese ministrul Sarbu, ar fi dus la ieftinirea produselor agroalimentare din supermarketuri în circa o luna. La momentul actual, forma de lege este mai potrivita ca aparitie, dar procesul dureaza foarte mult. Exista partea retailerilor care a facut si va mai face inca multe presiuni in Senat si in Camera Deputatilor pentru a intarzia promulgarea acestei legi”, ne-au explicat sursele citate. Potrivit acestora, lobby-urile multinationalelor facute la nivelul Secretariatului General al Guvernului si la departamentul legislativ si-au adus aportul la decizia respingerii ordonantei.
Sursa: Gardianul