Clonarea umana, interzisa de normele Uniunii Europene, nu va fi prevazuta in viitorul Cod penal.

1111116Spre deosebire de codurile penale moderne din Europa, proiectul noului Cod penal român, depus de Ministerul Justitiei in Parlament spre dezbatere, nu

 acorda nici o atentie combaterii faptelor periculoase din domeniul ingineriei genetice, cum ar fi clonarea umana sau producerea
de arme biologice.

Legea 301/2004 de modificare a Codului penal, sau Codul lui Macovei, cum a fost supranumita, avea un capitol special dedicat domeniului genetic, intitulat ”Crime si delicte privind manipularea genetica”. Astfel, articolul 194 prevedea ca „utilizarea ingineriei genetice pentru a produce arme biologice sau alte arme de exterminare în masa se pedepseste cu detentiune severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi”. De asemenea, la articolul 195, se preciza: „(1) Crearea de embrioni umani în alte scopuri decât procreatia se pedepseste cu închisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si crearea, prin clonare, a unei fiinte umane genetic identice unei alte fiinte umane, vii sau moarte”. Dupa cum se stie, intrarea în vigoare a Codului penal din 2004 a fost amânata în mod repetat de Monica Macovei si apoi de succesorii sai, care au preferat sa se ocupe de elaborarea unui cod nou, în speta cel finalizat recent sub mandatul ministrului Catalin Predoiu. Renuntarea la aceste incriminari, deja aprobate de Parlamentul României, prin adoptarea Legii 301/2004, nu-si gaseste nici o justificare credibila. Ideal ar fi fost ca infractiunile prevazute in aceasta lege sa se regaseasca in actualul proiect de cod penal, depus in Parlament, eventual chiar cu perfectionari, si in nici un caz sa fie abandonate, de parca nu ar mai fi de actualitate în societatea contemporana.

Coduri din Europa pedepsesc clonarea

Codul penal francez din 1994 cuprinde un capitol intitulat ”Despre crimele de eugenism si clonaj reproductiv” (articolele 214-1 pâna la 215-4). Codul penal al Republicii Moldova din 2002 incrimineaza clonarea de fiinte umane în art. 144, infractiune pedepsita cu închisoare de la 7 la 15 ani.
Codul penal spaniol din 1995, mult îndragit de initiatorii proiectului noului Cod penal român, cuprinde un capitol intitulat ”Delicte privitoare la manipularea genetica”. În mod curios, acest cod a fost considerat modern numai în ceea ce priveste nepedepsirea incestului, dar nu a mai fost considerat bun ca model când este vorba de incriminarea clonarii umane.  

Sursa: Gardianul

Lasă un comentariu