Firmele vor plati impozit forfetar în functie de veniturile obtinute, indiferent daca înregistreaza sau nu pierderi.

Firmele vor plati un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pâna la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei, a

 

decis Guvernul prin Ordonanta de Urgenta, care aproba si rectificarea bugetara.

Firmele care înregistreaza profit vor plati în conti­nuare cota unica de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri în care se încadreaza. Micro­în­treprinderile au o cota de impozi­tare de 3% din venituri pentru 2009, dar nu mai putin de valorile minime stabilite pentru toate celelalte firme, în functie de intervalele în care se situeaza (vezi tabel).

Astfel, microîntreprinderile care obtin venituri spre pragurile de jos ale intervalelor vor ajunge sa plateasca mai mult decât cota de 3%. “Dorim sa eliminam sustragerea de la declararea unor venituri. Guvernul estimeaza ca va încasa în acest an un plus de venituri de 350 mili­oane lei prin introducerea, de la 1 mai, a impozitului forfetar aplicat firmelor”, a anuntat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. În 2007, din cei 617.525 de contribuabili persoane juri­di­ce, 2.000 asigu­ra peste 85% dintre veniturile publice. Numarul societatilor care au declarat pierderi a fost de 242.106 (39,2% din nu­ma­­rul total al firmelor), în con­ditiile în care cifra de afaceri a acestor în­treprin­deri se ridica la nivelul de 134 miliarde lei.

5% PENTRU FITZE
Contribuabilii cu activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri în baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un comentariu