Pensiunile turistice nu se pot incrada in CAEN-uri

22239Majoritatea proprietarilor de pensiuni din Marginimea Sibiului au renuntat la mâncarurile traditionale oferite turistilor, din cauza normelor CAEN, care le impun si

 

 

pensiunilor dotari standard pentru bucatarii, gen restaurant.

Afectati oricum de criza economica, proprietarii de pensiuni din Marginimea Sibiului se vad nevoiti în ultima perioada sa refuze sa le mai serveasca turistilor  micul dejun sau cina în mod traditional, din cauza cerintelor noului cod al Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala din România(CAEN), din luna martie. Acesta include pensiunile în regim restaurant, ceea ce presupune o investitie mult prea mare pentru pensiunile cu pâna la trei margarete.

Modificari în profilul pensiunilor
De când a fost modificata aceasta lege, o mare parte din proprietarii pensiunilor au apelat la modificari semnificative. “Eu mi-am schimbat autorizatia, mi-am facut doar pentru cazare, pentru ca nu mi se pare ca se justifica aceasta cerinta, mult prea costisitoare pentru pensiunile care sunt ocupate oricum doar sporadic cu turisti”, ne-a spus Mioara Cârstea, proprietara pensiunii Phoenix. Acestia vor pune totusi bucataria la dispozitia turistilor, care însa vor fi nevoiti sa vina cu mâncarea de acasa. “Pensiunea noastra e deschisa de curând, iar bucataria este mai moderna decât cerintele lor. Dar, pentru ca nu ne încadram în normele lor complicate, nu avem decât sa le punem turistilor bucataria la dispozitie sa îsi gateasca singuri”, ne-a spus Andrei Rosca, proprietarul pensiunii Casa Rosca. Cei care au ales însa sa faca aceste modificari au fost nevoiti sa scoata din buzunare sume foarte mari. “Da, noi ne-am supus, pentru ca vrem sa lucram corect. Am investit, în total, aproximativ 50.000 de lei, pentru ca turistii nostri sa fie multumiti”, ne-a spus Norica Gligorea, proprietara pensiunii Norica.

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!