Ce atributii va avea Politia Locala

O noua Politie Comunitara, care va dirija circulatia, îi va putea amenda nu doar pe soferii care-si parcheaza neregulamentar autoturismele, ci si pe pietonii care traverseaza prin locuri nepermise. Tot angajatii acestei noi

 

structuri vor pune în aplicare mandatele emise de procurori sau de instante.

De fapt, vorbim despre vechii gardienii publici, dar îmbracati într-o noua uniforma si dotati cu arme cu glont, carora li se vor adauga inspectorii de mediu si cei care se ocupa de disciplina în constructii. Adica, aceeasi Marie cu alta palarie! Aceasta este, pe scurt, politia locala, functionala – cel mai probabil, de la în ce putul anului viitor – în subordinea primarilor si zugravita de ministrul internelor, Dan Nica, în „culori vesele” care sa încânte cetateanul pe care ar trebui sa-l slujeasca.

Atributii extinse si focuri de arma fara somatie

„Vor exista doua politii, cea locala si cea nationala. Actuala Politie Comunitara va disparea si va fi integrata în Politia locala”, a explicat ministrul Dan Nica, care a exprimat astfel convingerea guvernului (ce a adoptat în sedinta organizata duminica proiectul de act normativ) ca cetateanul este singurul care va avea de câstigat din acest prim pas al descentralizarii. „Ministrul greseste. Vor fi mari probleme legate atât de drepturile si atributiile acestor politisti locali, cât si de pregatirea lor.

Vorbim de fapt despre vechii gardieni publici – multi dintre ei absolventi ai cursurilor primare – care, de la înfiintarea Politiei Comunitare si pâna acum, nu au dovedit ca stiu sa-si faca datoria asa cum prevede legea. Iar acum, nu doar ca le dam mâna libera la sanctiuni, dar le dam si arme cu glont pe care nici nu se punea problema sa stie sa le foloseasca. (…) Cu aproximativ 14-15 ani în urma, prin 1995-1996, au fost exclusi din Politia Româna angajatii care nu aveau bacalaureatul. Noua lege îi obliga acum pe politistii locali doar sa urmeze cursuri de pregatire de maximum trei luni. Asta este una dintre marile probleme ale noului act normativ, gândit de juristii ministerului, în colaborare cu autoritatile locale”, explica un politist cu state vechi.

Cel mai grav este însa – în opinia oamenilor legii – modul în care legea le permite politistilor locali sa foloseasca armele letale. Astfel, potrivit articolului 25 al noii legi, „armele letale se folosesc dupa somatia «Politia – Stai!». În caz de nesupunere se someaza din nou «Stai ca trag!» si daca cel în cauza nu se supune, se va executa un foc de avertisment în plan vertical, iar daca nu se conformeaza se executa foc în directia sa, pe cât posibil în zona membrelor inferioare”. Articolul de lege este valabil însa doar pentru politistii angajati la Ministerul de Interne. „Noii politis ti”, adica cei locali, vor avea libertatea sa traga chiar si fara somatie.

Sursa: EVZ

2 comentarii la „Ce atributii va avea Politia Locala”

  1. Gardienii publici aveau in dotare arme letale,de ce se face atata caz despre faptul ca viitorii politisti locali vor avea in dotare arme letale?! Afirmatia ca politistii comunitari nu isi fac datoria este subiectiva si nefondata!

  2. De unde n-aiba ati mai scos-o si p-asta ca politistii locali vor avea dreptul sa traga fara somatie ? In Romania, tara in care civilii trag mai mult decat politistii voi mancati rahat ca vezi doamne se va trage din toate directiile de catre acesti fosti politisti comunitari.

Lasă un comentariu