Noile certificate fiscale evidentiaza distinct suma obligatiilor de plata

Certificatele de atestare fiscala in noua forma, eliberate de organele fiscale aflate in subordinea ANAF pentru contribuabilii care depun documentatia in vederea accesarii fondurilor externe nerambursabile, prezinta imaginea

corecta a situatiei fiscale a contribuabilului, evidentiindu-se distinct suma obligatiilor de plata, suma creantelor si valoarea neta a diferentei acestora.

O alta prevedere a actului normativ completeaza certificatul de atestare fiscala cu o noua sectiune care contine informatii pentru verificarea eligibilitatii persoanelor juridice pentru accesarea fondurilor externe nerambursabile, respectiv valoarea neta a diferentei dintre obligatii si creante, precum si obligatiile de plata in ultimele 12 luni.

De asemenea, prin adoptarea acestei ordonante s-a creat posibilitatea legala ca institutiile care gestioneaza si aproba fondurile externe nerambursabile sa solicite direct certificatul de atestare fiscala organelor fiscale subordonate ANAF.

Fiscul nu va mai calcula majorari de intarziere, pentru firmele in dizolvare

O alta masura a actului normativ este renuntarea administratiei fiscale la calculul de majorari de intarziere stabilite in sarcina contribuabililor intrati in dizolvare, incepand cu data hotararii de dizolvare.  

Actul normativ adoptat de Guvern cuprinde prevederi pentru repunerea in termen a inlesnirilor la plata acordate in anii precedenti societatilor comerciale, inlesniri care si-au pierdut valabilitatea, ca urmare a efectelor crizei economice.  

Garda Financiara are dreptul sa legitimeze persoanele suspecte de evaziune fiscala

In acelasi timp, actul normativ cuprinde si masuri pentru diminuarea evaziunii fiscale in acest scop aducandu-se modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind reorganizarea Garzii Financiare, urmarindu-se in principal realizarea evaluarii de catre Garda Financiara la solicitarea procurorilor a prejudiciului bugetar cauzat de faptele ce pot constitui infractiuni, prin procese verbale care pot reprezenta mijloace de proba.

 

anaf

Lasă un comentariu