Învăţământul superior public devine un lux.

Cercetarea dă ca exemplu Universitatea Politehnica din Bucureşti, unde cea mai mare taxă percepută, de 2.800 de lei, acoperă trei sferturi din suma necesară pentru studiu.

La Academia de Studii Economice (ASE) din Capitală, taxele se ridică la 2.400 de lei pe an, însă suma cheltuită pentru pregătirea unui student este de 2.510 lei pe an.

Rectorii universitari spun că până acum diferenţele de cost au fost acoperite din surse atrase de universităţi.

Cresc taxele din anul universitar 2009-2010

Din toamnă însă taxele şcolare se vor majora. „Taxa pe care o încasăm noi de la un student e mai mică decât nivelul finanţării. Luna viitoare, Senatul nostru va lua o decizie în privinţa măririi taxei de studiu“, arată Viorel Lefter, prorectorul ASE.

Şi studenţii care vor concura la Politehnică pentru locurile cu taxă vor plăti mai mult. „La Politehnică, avem foarte puţini studenţi cu taxă şi, în general, sumele plătite de ei sunt echivalente cu finanţarea pentru un student dată de la buget. Dar, dacă finanţarea publică pentru un student va creşte în anul universitar 2009-2010, vom mări şi noi costul unui loc cu taxă.“, arată Ecaterina Andronescu, fost rector al Universităţii Politehnice şi actual ministru al Educaţiei.

Mediciniştii vor plăti 5.000 de lei pe an

 

adevarul

 

Lasă un comentariu