Sfârşitul de an şcolar aduce cheltuieli pentru părinţi

Un album foto cu toţi colegii de clasă costă 45 de lei. O carte pentru premiu, între 15 şi 20 de lei. O robă de absolvent, dacă este închiriată, costă 15 lei, dacă nu, sare de 300 de lei. Un buchet de flori pentru doamna, plus banii de

„atenţie”, plus sucurile şi prăjiturelele, încă 30 de lei. Totalul sumei pe care o are de plătit părintele unui elev de şcoală la sfârşitul anului sare lejer de 100 de lei.

„Sponsorizare“ de 200 de lei

Nu în toate şcolile din România se strâng bani pentru festivităţile de final de an sau pentru cadourile date profesorilor. Un raid făcut de reporterii „Adevărul“ arată însă că, deşi inspectoratele şi Ministerul Educaţiei interzic astfel de practici, în multe şcoli, acestea se desfăşoară sub paravanul comitetelor de părinţi.

„Deja am dat bani pentru cărţile pe care o să le primească la premiu. Un set de cărţi ne-a costat 50 de lei, mai plătim şi pentru diplome, sucuri şi prăjiturele, plus florile pentru doamna, şi aşa ajungem la 100 de lei“, povesteşte Mioara Toncian, mama unui elev din clasa I de la Şcoala Generală nr. 5 din Bistriţa. „Încă nu s-a discutat cu cât vom „sponsoriza“ sfârşitul de an, dar, în medie, într-un an, cheltuim cam 200 de lei”, afirmă Vasile Pop, tatăl lui Horaţiu Pop, elev în clasa I, şi preşedintele Asociaţiei Părinţilor din clasa I de la Şcoala „Avram Iancu“ din Baia Mare.

 

adevarul

 

Lasă un comentariu