Pentru început, doamna ministru a anunţat o simplificare a birocraţiei pentru proprietarii de structuri de primire turistice, eliminând obligativitatea ca aceştia să-şi reînnoiască certificatele de clasificare la
fiecare trei ani .„Dorim ca prin această măsură să eliminăm eventualele suspiciuni de corupţie la momentul la care, la fiecare trei ani, structurile turistice ar fi obligate să revină la reclasificare. (…) ei vor fi clasificaţi o singură dată şi, după acest moment, certificatul de clasificare poate fi retras sau structura de primire poate fi declasificată în condiţiile în care la sesizare, sau la un control din oficiu din partea reprezentanţilor Ministerului Turismului se constată că nu mai sunt respectate criteriile şi condiţiile care au stat iniţial la baza acordării respectivului certificat de clasificare”, a explicat Elena Udrea. De asemenea, a fost redus la jumătate termenul până la care ei îşi pot depune cererile de obţinere a acestor certificate, de la 60 de zile la 30.
Amenzi usturătoare pentru hotelurile şi pensiunile care se deschid mai târziu de 1 mai
Pe de altă parte, Ministerul Turismului le face viaţa mai grea hotelierilor şi proprietarilor de pensiuni de pe litoralul românesc, obligându-i să deschidă şi să ţină deschise structurile turistice pe toată perioada sezonului estival. „Conform legislaţiei române, sezonul estival începe la 1 mai şi se termina la 30 septembrie. Am completat legislaţia aşa cum era ea formulată până acum şi am stabilit că proprietarii de structuri de primire turistice de pe litoral sunt obligaţi să le ţină deschisă pe toată durata sezonului estival. În cazul în care aceştia nu vor respecta noul act normativ, prin aceeaşi hotărâre, a fost crescut şi cuantumul amenzilor, care erau stabilite la nivelul anului 1998”, a anunţat Elena Udrea. Mai exact, pentru hotelierii care nu au deschis unităţile până la data de 15 mai a fiecărui an vor fi amendaţi cu 10.000 lei, în timp ce unităţile care nu funcţionează la data de 1 iunie a fiecărui an vor primi o amendă de trei ori mai mare. Penalizările se vor ridica la 40.000 lei pentru structurile de primire care nu funcţionează la data de 15 iunie a fiecărui an, iar cele care nu sunt deschise la data de 1 iulie, vor fi amendate cu 50.000 de lei şi li se va retrage certificatul de clasificare.
Decibelii „ilegali” vor fi sancţionaţi între 500 şi 50.000 de RON
gandul