Ce locuinte pot fi cumparate prin programul “Prima casa

În programul Prima Casa se poate achizitiona fie o locuinta ce urmeaza sa fie construita, aflata în faza de proiect, fie una construita, înscrisa deja în cartea funciara, fie una neteterminata, “la rosu”, a declarat premierul Emil Boc,

 

 miercuri, la finalul sedintei de guvern.

“Programul marcheaza începutul dezghetarii creditarii în România si nu se substituie programului de locuinte sociale”, a afirmat primul ministru.

Restul conditiilor ramân neschimbate, a mai spus primul ministru. “Putem spune ca programul  Prima Casa si-a atins obiectivele”, a concluzionat Boc.

Conform ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, pentru casele neconstruite, “beneficiarul va depune la banca documentatia obtinuta de la o societate de constructii. Banca va emite o promisiune de creditare, iar fondul o promisiune de garantare, valabile 18 luni. Atunci când locuinta este finalizata, promisiunea de creditare si cea de garantare se transforma în contract, iar banii sunt virati.”

Beneficiarii Programului Prima Casa trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare – un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie, a decis Guvernul în sedinta extraordinara de duminica.

Durata maxima a unui credit contractat prin “Prima casa” este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Totodata, beneficiarii Programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobânda.

O alta conditie este ca beneficiarii sa achizitioneze în cadrul Programului o locuinta finalizata, aflata pe teritoriul României, înscrisa în cartea funciara si “libera de sarcini”.

Sursa: The Money Channel

Lasă un comentariu