Instantele tergiverseaza solutionarea dosarelor, motivand ca nu au bani pentru citarea partilor

Potrivit Codului de procedura civila, “comunicarea cererilor si a tuturor actelor de procedura (inclusiv citatiile) se face, din oficiu, prin agenti procedurali ai instantei sau prin orice alt salariat al acesteia, precum si prin

 

agenti ori salariati ai altor instante, in ale caror circumscriptii se afla cel caruia i se comunica actul”.

Judecatoria Slobozia refuza efectuarea procedurilor de citare pentru a determina Guvernul sa aloce sumele necesare desfasurarii activitatii, au declarat pentru “Gardianul” surse judiciare, instanta motivand ca “procedura de citare nu s-a realizat datorita lipsei fondurilor banesti”. Potrivit Codului de procedura civila, “comunicarea cererilor si a tuturor actelor de procedura (inclusiv citatiile) se face, din oficiu, prin agenti procedurali ai instantei sau prin orice alt salariat al acesteia, precum si prin agenti ori salariati ai altor instante, in ale caror circumscriptii se afla cel caruia i se comunica actul”. Normele de procedura prevad insa si alte modalitati de citare. “In cazul in care comunicarea potrivit alineatului 1 nu este posibila, aceasta se face prin posta, cu scrisoare recomandata cu dovada de primire sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea acestuia”, prevede articolul 86 aliniatul 3 din Codul de procedura civila. Sursa citata a explicat pentru “Gardianul” ca instanta poate apela astfel la e-mail sau telefax pentru a indeplini procedura de citare.

“Partea care a avut cunostinta de termenul fixat de la sedinta anterioara se prezinta degeaba, deoarece cu cealalta parte nu a fost indeplinita procedura de citare datorita motivului aratat si, astfel, instanta stabileste un nou termen pana la care sa fie indeplinita aceasta procedura, dar fara ca sa se stie cu certitudine daca vor face rost de bani”, ne-a spus sursa citata. “Indiferent cat de dura este pretinsa lipsa de bani a instantelor, procedurile de citare pot si trebuie aduse ca atare la indeplinire, nu numai pentru a nu fi pusi degeaba pe drumuri justitiabilii, dar mai ales pentru a se asigura cursul constant al unei judecati fara perturbari nemotivare”, a declarat sursa citata. “Se pare ca, prin acest procedeu inventat, bine cunoscut si acceptat pana la nivelul Ministerului Justitiei, instantele urmaresc numai sa forteze mana Executivului sa le satisfaca pretentiile banesti”, este de parere aceeasi sursa.

Sursa: Gardianul

Lasă un comentariu