Ce modificari importante aduce Codul civil in zona de business

Una dintre cele mai importante modificari pentru mediul de business in privinta noilor norme este inglobarea Codului comercial in Codul civil si introducerea unor noi norme care nu au existat pana in prezent in legislatia

 

civila.

1. Codul civil introduce in dreptul civil roman institutia trustului (fiducia) – operatia juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi catre unul sau mai multi fiduciari. Calitatea de constituitor poate fi avuta de orice persoana fizica sau juridica, insa calitatea de fiduciar a fost limitata la institutiile de credit, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de asigurare si de reasigurare.
2. Pentru prima oara in legislatia romaneasca noul Cod civil introduce reglementari generale privind administrarea bunurilor altuia. Aceste reglementari se vor aplica in fiecare situatie in care nu exista reglementari speciale.
3. La capitolul “obligatii” noul cod renunta la diviziunea traditionala in raporturi civile si raporturi comerciale si se consacra diferentieri de regim juridic in functie de calitatea de profesionist, respectiv non-profesionist a celor implicati in raportul juridic obligational.
4. Mecanismul incheierii contractelor este analizat prin prisma conceptelor consacrate de oferta si acceptare, fiind insa avansate si alte solutii. Noua reglementare consacra solutia irevocabilitatii ofertei de a contracta, care se bazeaza pe faptul ca, de cele mai multe ori, oferta lansata destinatarului are in spate negocieri si discutii, in raport cu care orice razgandire din partea ofertantului nu poate fi privita decat ca inexistenta.
5. In privinta viciilor de consimtamant, noutatile sunt semnificative. Numai “eroarea esentiala” va deschide calea unei actiuni in anularea contractului.
6. Dispozitiile care privesc efectele contractului propun solutii noi: stramutarea riscului in contractele translative de proprietate odata cu predarea bunului, reglementarea expresa a impreviziunii si altele.
7. Atat in raporturile civile, cat si in cele comerciale a fost adoptata solutia acordarii unui termen suplimentar debitorului, urmarindu-se obtinerea unei executari voluntare a obligatiei.
8. O noutate priveste “neexecutarea obligatiei de a face”; creditorul nu mai este obligat sa ceara incuviintarea instantei pentru a trece la executarea silita.
9. O modificare importanta priveste momentul de la care incep sa curga dobanzile moratorii in cazul obligatiilor banesti: daunele moratorii curg din ziua scadentei.
10. Codul civil reglementeaza si contractul de cont curent, contul bancar curent si alte contracte bancare.
 

Sursa: ZF

Lasă un comentariu