Legea privind disciplina contractuala intre comercianti a fost abrogata

Legea a fost adoptata de Camera deputatilor, in calitate de for decizional, pe 23 iunie, dupa ce si Senatul a votat pentru abrogarea legii nr. 469/2002, in sedinta din 18 mai 2009, in calitate de prima camera sesizata. Decretul de

 

promulgare a legii nr. 246/2009 a fost semnat marti de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Initiativa abrogarii Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale apartine Guvernului. Initial, Executivul a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru abrogarea Legii nr. 469/2002, insa, ulterior, a decis sa promoveze aceasta masura sub forma unui proiect de lege.

Potrivit expunerii de motive, „prin promovarea Legii nr. 469/2002 s-a incercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confrunta agentii economici determinate de indisciplina in relatiile de afaceri si contractuale, care induc multiple disfunctionalitati in economia reala.”

„Rolul acestui act normativ ar fi trebuit sa constea in limitarea blocajului blocajului financiar si in fluidizarea schimburilor comerciale insa, prin dispozitiile sale, scopul actului normativ este deturnat.

Legea nr. 469/2002 instituie o norma paralela in raport cu prevederile dreptului comun in materia obligatiilor (art. 942 si urm. din Codul civil, art. 43-44 din Codul comercial), fara ca edictarea acestui cadru normativ special sa fie justificata de un efect favorabil asupra circuitului comercial, in general, si asupra mediului de afaceri, in special”, se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

„Totodata, legea instituie o serie de obligatii in sarcina comerciantilor, persoanelor fizice si juridice, si a unor sanctiuni pentru nerespectarea acestora, care reprezinta limitari substantiale ale libertatii contractuale”, mai subliniaza Guvernul, in aceeasi expunere de motive.

Principalele prevederi ale Legii nr. 469/2002

Legea nr. 469/2002 se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice, indiferent de forma de proprietate.

Actul normativ stabilea clauzele pe care trebuie sa le contina in mod obligatoriu contractele, in functie de natura lor, referitoare la: obligatiile ce revin partilor in derularea contractului, conditiile de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor, termenele, modalitatile de plata si de garantare a platii pretului, instrumentele de plata si clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii, riscul contractual, precum si modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului.

 

mfinante

Lasă un comentariu