Proiectul privind controlul câinilor fara stapân, într-o forma modificata decât cea initiala, astfel încât actul nu mai prevede sterilizarea animalelor care au stapân si aplicarea de microcipuri.

Directorul Administratiei pentru Supravegherea Câinilor fara Stapân Bucuresti, Simona Panaitescu, a spus ca aceasta hotarâre nu aduce nimic nou în activitatea institutiei pe care o reprezinta, decât oficializarea întoarcerii

 

câinilor fara stapân sterilizati pe strada, care pâna în prezent era facuta din dispozitie de primar. “E un pas foarte mic, dar vor urma si alti pasi care sa asigure eficientizarea controlului câinilor fara stapân în Capitala”, a explicat Panaitescu. Aceasta initiativa insa lasa libera inmultirea necontrolata a patrupedelor in conditiile in care stapanii de caini nu mai sunt obligati sa le aplice microcipuri si sa-i sterilizeze. Chiar daca cainii comunitari sunt sterilizati si, ulterior, lasati liberi pe strazi, pericolul de inmultire necontrolata exista, deoarece puii proveniti de la cainii cu stapan pot fi usor lasati in libertate, neexistand niciun doritor sa-i ia in ingrijire. Un alt risc vine de la patrupedele fara stapan aflate in zone de la marginea orasului, pentru al caror numar nu exista nicio statistica. În acest sens, directorul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara stapan din Bucuresti considera ca este esentiala identificarea animalelor prin microcipare, pentru ca altfel nu ai cum sa tragi la raspundere stapânii care îsi abandoneaza cateii sau care îi lasa sa se înmulteasca. De altfel, hotarârea nu prevede nicio sanctiune în acest caz. In prezent, in Capitala, se considera a fi peste 30.000 de caini fara stapan. Situatia privind protectia cetatenilor din acest punct de vedere este considerata a fi ingrijoratoare, deoarece numai in ultimii doi ani s-au inregistrat peste 25 de cazuri de persoane muscate de caini.

Anul acesta nu sunt bani pentru sterilizare

 

gardianul

Lasă un comentariu