Guvernul Romaniei a emis HG nr. 683/2009, prin care a decis sa schimbe uniformele celor aproximativ 85.000 de agenti si ofiteri de politie

Desi Internele se confrunta cu mari probleme financiare, neavand bani suficienti pentru carburanti, premierul Emil Boc, si ministrii Dan Nica, de la Interne, si Gheorghe Pogea, de la Finante au considerat ca politistii trebuie sa-si schimbe tinutele si sa renunte la cele vechi.

Acest fapt va pune bugetul de stat la mare incercare si este de presupus ca vor avea loc masive achizitii publice. Surprinde faptul ca se pune un accent deosebit pe dotarea cu multiple echipamente a serviciilor de interventie rapida si actiuni speciale, actiune care arata ca Execu­tivul pune pret pe loialitatea acestor forte. “Gateala” pregatita pen­tru zecile de mii de politisti din Interne, contrasteaza cu austeritatea din Justitie unde numai exista bani pentru citatii si utilitati, ori din Sanatate, unde nu mai sunt fonduri pentru “consultatiile gratuite”.Pe langa noile legitimatii si insigne, pentru politisti sunt prevazute trei tinute distincte, pe care le vor primi gratuit: de ceremonie, de serviciu si de reprezentare, toate in doua versiuni – de vara si de iarna.

Noile uniforme vor avea culoarea bleumarinindigo si le vor inlocui pe cele albastre existente. De la sapca, si pana la ciorap, sunt prevazute o multitudine de obiecte vestimentare si accesorii, unele foarte utile, dar altele exagerate in raport cu faptul ca traversam o perioada de criza. Astfel, vor fi achi­zitionati inclusiv ochelari de soare, dar “numai pentru politistii din formatiunile politiei rutiere, furturi auto, trafic de autoturisme si prinderi in flagrant”. Pentru fortele speciale ale politiei, se prevad treninguri, sorturi, tricouri si ghete de antrenament “pentru fiecare ofiter si agent”. 50% din efective vor primi si costume de judo. Cagulele nu vor fi unice, ci una de iarna si alta de vara. Fiecare ofiter si agent din fortele speciale, si nu numai ele, va primi inclusiv manusi si saci de box, saci de dormit si saltele pneuma­tice. Fiecare politist de interventii va primi pe langa echipamentul standard de protectie si un complex echipament de alpinism, dar si unul de schi, alcatuit din clapari, costum, schiuri cu bete, manusi si ochelari speciali.

Sursa: Ziua

Lasă un comentariu