Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 173/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei

Tribunalele vor avea sectii de insolventa, competente in procedurile prevazute de Legea insolventei nr. 85/2006. De asemenea, valoarea-prag a cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea

 

creditorului, va creste la 30.000 lei.Legea nr. 277/2009 da, printre altele, o noua definitie a insolventei, astfel incat datoriile sa indeplineasca toate cele trei conditii prevazute de lege, si anume datoriile sa fie certe, lichide si exigibile.

Astfel, potrivit modificarilor introduse prin legea nr. 277/2009, „insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile:
a) insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci cand debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori;
b) insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei.”

Potrivit aceleiasi legi, „creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege. Au calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului;”.

Acest amendament a fost justificat prin faptul ca definitia anterioara referitoare la creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei excludea de la participarea la adunarile de creditori a celor care nu sunt inscrisi in tabelul definitiv.

Valoarea-prag, majorata la 30.000 de lei

Conform legii nr. 277/2009, cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea creditorului, va creste la 30.000 de lei, iar pentru salariati ramane la 6 salarii medii pe economie.

Sectii de insolventa la tribunale

De asemenea, tribunalele vor avea sectii de insolventa, competente in procedurile prevazute de Legea insolventei nr. 85/2006.

Astfel, Legea nr. 277/2009 stabileste ca „toate procedurile prevazute de prezenta lege (n.r. Legea nr. 85/2006), cu exceptia recursului prevazut la art. 8, sunt de competenta sectiei de insolventa a tribunalului in a carui raza teritoriala isi are sediul debitorul, astfel cum figureaza acesta in registrul comertului, respectiv in registrul societatilor agricole sau in registrul asociatiilor si fundatiilor, si sunt exercitate de judecatorul-sindic. In circumscriptia curtii de apel va functiona o singura sectie de insolventa. Aceasta se organizeaza in cadrul tribunalului din localitatea in care isi are sediul respectiva curte de apel.”

Noi reglementari privind antecontractele de vanzare-cumparare

Legea nr. 277/2009 introduce noi prevederi pentru reglementarea antecontractelor de vanzare-cumparare. Potrivit legii, obligatiile rezultand dintr-un antecontract de vanzare-cumparare cu data certa, anterioara deschiderii procedurii, in care promitentul-vanzator intra in procedura, vor fi executate de catre administratorul judiciar/lichidator la cererea promitentului-cumparator, daca:
– pretul contractual a fost achitat integral sau poate fi achitat la data cererii, iar bunul se afla in posesia promitentului-cumparator;
– pretul nu este inferior valorii de piata a bunului;
– bunul nu are o importanta determinanta pentru reusita unui plan de reorganizare.

Taxe judiciare de timbru majorate

Legea nr. 277/2009 modifica si Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, stabilind ca actiunile, cererile si contestatiile introduse in temeiul Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei si al Ordonantei Guvernului nr. 10/2004 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului institutiilor de credit se vor taxa cu 120 lei.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!