Perioada care urmează este destul de întunecată. A ceastă opinie a lui Dan Petrescu, patronul Dacos, este împărtăşită de majoritatea întreprinzătorilor chestionaţi de EVZ, care nu văd perspective roz pentru afacerile lor. „Nu ştiu
cum va fi după ce vom trece de prezidenţiale. Urmează o iarnă foarte grea, iar criza va ţine cel puţin doi ani”, consideră Petrescu.
La rândul său, fostul fotbalist Gică Popescu se pregăteşte să dea oameni afară din septembrie, fiind încă în aşteptarea punctului de jos al recesiunii. Referitor la cel mai greu moment, omul de afaceri Gheorghe Caruz spune că va fi „la anul pe vremea aceasta”, iar criza va mai dura .
La rândul său, Florin Pogonaru, şeful Prodplast, susţine că perioada actuală este una mai bună decât lunile precedente, însă aceasta este umbrită de valul de pesimism care a pus stăpânire pe mediul de afaceri.
Însă există şi voci optimiste, printre care Vasile Turcu, acţionarul Dinamo. El ne-a declarat că România are resursele necesare să iasă cu bine din criză, dar guvernul trebuie să demareze proiectele de infrastructură nu cu vorba, ci cu fapta.
Gică Popescu. Fostul fotbalist, antreprenor cu afaceri în domeniul imobiliar, spune că în ultima vreme, din cauza crizei, a închis trei proiecte importante, dar că încă nu a disponibilizat niciun angajat. Însă situaţia nu va fi aceeaşi în toamnă. El susţine că va începe să dea oameni afară sau să îi trimită în concediu fără plată, din luna septembrie, deoarece, consideră el, încă nu a fost atins punctul minim al crizei.
Mihai Albu. Creatorul de accesorii în industria modei a concediat 10 persoane în ultima perioadă, din cauza problemelor cu care se confruntă. Dacă înainte de criză, avea trei magazine pe numele său, acum a rămas doar cu unul singur, după ce l-a închis pe cel de pe Bd. Magheru, din Capitală, şi pe cel din din Braşov. Toto
, el susţine că încasările i-au scăzut în acest an cu 20%. Cristi Borcea. Acţionarul echipei de fotbal Dinamo susţine că şi-a vândut majoritatea afacerilor, cauza fiind criza de lichidităţi. El nu a oferit detalii referitoare la societăţile pe care le-a vândut, dar susţine că vrea să scape şi de ştrandul de la Moghioroş, în care a investit 6 milioane de euro şi care i-a adus mai multe cheltuieli decât venituri.
Vasile Turcu. Acţionar şi el la Dinamo, omul de afaceri în domeniul imobiliar afirmă că, în pofida crizei, „mulţumesc lui Dumnezeu că pot să-mi ţin angajaţii şi că le pot da salariile la timp”. Totuşi, el spune că a fost atins de efectele crizei: cifra de afaceri i-a scăzut cu până la 25%.
Unora le merge mai bine
Gheorghe Caruz. Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc, care controlează grupul de firme Caruz, spune că afacerile îi merg bine, deşi va avea un profit mai mic decât în 2008, şi angajează 60 de oameni. Până la finele anului, el vrea să ajungă de la 15 la 30 de magazine proprii, unde să vândă carnea produsă. „Noi vrem să sfidăm criza”, spune patronul, strategia căruia este să câştige cota de piaţă a concurenţilor falimentari.
Viorel Micula. Unul dintre proprietarii grupului European Food&Drinks, cu afaceri în domeniul alimentelor şi băuturilor, afirmă că societăţile sale nu au fost foarte afectate de criză. „Nu am scăzut în vânzări. Mai mult resimţim criza prin faptul că avem clienţi care suferă”, ne-a declarat el. Totuşi, el a remarcat încă din toamnă dificultăţile din piaţă.
Florin Pogonaru. Administratorul Prodplast susţine că, după ce primele trei luni au fost „catastrofale”, au fost necesare disponibilizări. În prezent, „situaţia s-a echilibrat, şi societatea nu pierde bani”, spune el. Potrivit acestuia, ianuarie-martie au fost lunile când criza i-a lovit afacerea.
SOLICITĂRI
Cum i-ar putea ajuta statul
Foarte mulţi oameni de afaceri aşteaptă, în această perioadă dificilă, o susţinere din partea statului sau chiar acuză direct guvernul pentru dificultăţile prin care trec. Patronul Dacos, Dan Petrescu, spune că mai are de recuperat în total circa 600.000 de lei de la Ministerul Transporturilor şi de la autorităţile locale, în condiţiile în care a achitat deja TVA. În plus, „nu am de unde să fac profit, însă trebuie să fac investiţii. Astfel, eu nu plătesc impozit forfetar, ci pe investiţie”, ne-a spus el. Vasile Turcu cere guvernului „să dea drumul la proiecte noi în economie, pentru ca industria românească să se dezvolte pe orizontală şi să creeze locuri de muncă”. În opinia sa, banii din împrumutul extern trebuie să meargă spre investiţii şi nu spre consum. Iar Viorel Micula crede că executivul trebuie să ia măsuri clare şi „să trecem la euro cât mai repede”.
evz