Legea nr. 272/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 503, din 21 iulie 2009.

Articol unic. — Legea nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 507 din 30 iunie 2007, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1. — (1) Cresele sunt institutii publice sau private specializate in servicii cu caracter social, medical, educational pentru cresterea, ingrijirea si educarea timpurie a copiilor cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani.”

2. La articolul 1, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) in institutiile publice, conditiile minime pe care trebuie sa le indeplineasca copiii la intrarea in colectivitate,
parintii/reprezentantii legali, precum si prioritatea cazurilor sociale, in functie de numarul maxim de locuri aprobate, se stabilesc prin hotarare a consiliului local in subordinea caruia se afla administratia cresei.”

3. La articolul 2, dupa alineatul (7) se introduc doua noi alineate, alineatele (8) si (9), cu urmatorul cuprins:
„(8) Cresele pot colabora sau semna protocoale cu alte institutii publice sau private in interesul familiei si al copilului.
(9) Colaborarea creselor din sistemul public cu institutiile prevazute la alin. (8) se face printr-o comisie paritara formata dintr-un reprezentant al administratiei creselor, un reprezentant din structura organizatorica a autoritatii care are in subordine administratia creselor si un reprezentant al institutiei publice/private cu care urmeaza sa colaboreze prin incheierea unui contract de colaborare semnat de membrii comisiei paritare.”

4. La articolul 3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 3. — (1) in indeplinirea scopului lor, cresele realizeaza, in principal, urmatoarele activitati:
a) asigura servicii de ingrijire si supraveghere a copiilor cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate;
b) asigura un program de educatie timpurie adecvat varstei, nevoilor, potentialului de dezvoltare si particularitatilor copiilor cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate;
c) asigura supravegherea starii de sanatate si de igiena a copiilor si acorda primul ajutor si ingrijirile medicale necesare in caz de imbolnavire, pana la momentul preluarii copilului de sustinatorul legal sau al internarii intr-o unitate medicala, dupa caz, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate;
d) asigura nutritia copiilor cu respectarea normelor legale in
vigoare, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu
structuri specializate;
e) colaboreaza cu familiile copiilor care frecventeaza cresa si realizeaza o relatie de parteneriat activ cu parintii/reprezentantii legali in respectarea interesului copilului, prin personalul specializat sau protocoale cu structuri specializate;
f) asigura consiliere si sprijin pentru parintii/reprezentantii legali ai copiilor, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate;
g) contribuie la depistarea precoce a situatiilor de risc care pot determina separarea copilului de parintii sai si sesizeaza institutiile abilitate in acest sens, prin personalul angajat specializat sau protocoale cu structuri specializate.”

5. La articolul 4, partea introductiva a alineatului (1) si litera c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 4. — (1) Cresele sunt organizate pe grupe de varsta si dezvoltare psihomotorie a copiilor, astfel:
…………………………………………………………………………………..
c) grupa mare, intre 2 ani si 4 ani.”

6. La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11 ), cu urmatorul cuprins:
„(11 ) in functie de dezvoltarea psihomotorie a copilului, care este diferentiata de la caz la caz, conducerea cresei poate stabili o alta incadrare pentru acesta.”

7. La articolul 5, alineatele (1)—(3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 5. — (1) Cresele organizate cu program de lucru zilnic functioneaza in intervalul orar 6,00—18,00.
(2) Cresele prevazute la alin. (1) pot functiona si cu program flexibil, la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali, in functie de optiunile acestora, cu asigurarea personalului de specialitate.
(3) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal functioneaza prin personalul propriu angajat, 5 zile lucratoare pe saptamana, intre orele 6,00—18,00.
……………………………………………………………………………………..
(5) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal asigura, pe langa serviciile prevazute la art. 1 alin. (1), gazduirea copiilor pe timpul noptii, inclusiv masa de seara.”

8. La articolul 7, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 7. — (1) inscrierea copiilor la cresa in sistem privat este realizata in temeiul unui contract de furnizare de servicii, incheiat intre parintii/reprezentantii legali ai copiilor si cresa, reprezentata de conducatorul acesteia.
……………………………………………………………………………………..
(3) inscrierea copiilor la cresa este realizata in temeiul unei solicitari scrise din partea parintilor/reprezentantilor legali ai copiilor, in ordinea datei de depunere a cererilor si in conformitate cu numarul de locuri aprobate, pentru sistemul public. Fac exceptie cazurile sociale care vor fi supuse spre aprobare prin hotarare a consiliului local, in limita locurilor aprobate.”

9. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 22. — Medicul si psihologul institutiei vor completa, periodic, fise cuprinzand gradul de dezvoltare psihomotorie a copilului, precum si starea de sanatate si evolutie a
acestuia.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

Lasă un comentariu