Sistemul judiciar, blocat complet de la 1 septembrie

Majoritatea instantelor au epuizat integral banii alocati pentru bunuri si servicii, se afla în pragul colapsului, iar luna septembrie ar putea aduce blocajul functional general al sistemului

judiciar, sustine Societatea pentru Justitie într-un comunicat remis ieri. Societatea pentru Justitie (SoJust), al carui presedinte este Cristi Danilet, spune ca s-au epuizat banii pentru plata energiei electrice, comunicarea prin Posta Româna a citatiilor, hotarârilor judecatoresti si a celorlalte acte procedurale, combustibil auto, hârtie imprimanta, consumabile.

In documentul intocmit de SoJust se arata ca, „potrivit legii, constituie infractiune angajarea de cheltuieli de catre ordonatorii de credite cu depasirea limitelor maxime ale creditelor bugetare aprobate“. Mai exact, presedintii instantelor, care ulterior epuizarii unui alineat bugetar accepta furnizarea de servicii ori bunuri în continuare (cum ar fi energie electrica ori transmiterea de citatii), încalca, cu consecinte penale, disciplina financiara, se mai arata în comunicatul remis.
SoJust considera ca lipsa de transparenta a Ministerului Justitiei, asumarea de catre acesta a unei strategii de minimalizare a situatiei financiare a instantelor, deturnarea atentiei spre problema sporurilor si restantelor salariale constatate prin hotarâri judecatoresti pentru atragerea facila a simpatiei populare sunt câteva cauze care au condus la dezinformarea sau proasta informare a opiniei publice, a Guvernului, a Parlamentului si a clasei politice cu privire la dimensiunea reala a situatiei de blocaj financiar a instantelor judecatoresti. De vina mai sunt deciziile gresite de politica publica luate la nivelul Ministerului Justitiei si incapacitatea Consiliului Superior al Magistraturii si a instantelor judecatoresti de a comunica public nivelul real al subfinantarii, se mai arata în comunicat.
În aceste conditii, SoJust lanseaza studiul „Cronica unei morti anuntate: Situatia financiara reala a instantelor judecatoresti, care reflecta situatia grava în care se afla justitia din România si din care pot fi desprinse explicatiile ce au condus la colapsul în care se afla justitia din punct de vedere financiar“. Studiul contine date privind datoriile instantelor de judecata, în contextul scaderii sumelor alocate pentru functionare.

Deficitul instantelor la „Bunuri si servicii“, egal cu suma alocata pe 2009

Deficitul financiar al instantelor pentru bunurile si serviciile necesare functionarii lor este de aproximativ 100.000.000 de lei, adica înca o data bugetul actual, arata SoJust în studiul „Cronica unei morti anuntate“, lansat ieri. Bugetul alocat instantelor judecatoresti din România prin legea bugetului de stat, iar ulterior prin distribuire de catre ordonatorul principal de credite, Ministerul Justitiei (MJ), este total insuficient pentru a asigura functionarea normala a acestora pe cuprinsul anului 2009, potrivit SoJust. Astfel, în 2009, prin legea bugetului de stat, Ministerul Justitiei a primit suma de 111.409.000 de lei (aproximativ 26 milioane de euro) la Titlul II, „Bunuri si servicii“. Dupa rectificare, au ramas 91.039.000 de lei (aproximativ 21,5 milioane de euro), ceea ce reprezinta aproximativ 65% din valoarea deschiderilor de credite bugetare efectuate în 2008. „Contrar afirmatiilor publice ale ministrului justitiei, bugetul alocat MJ în cursul anului 2008 a fost, în cifre absolute, la care se adauga cresterea preturilor si tarifelor, mai mic decât cel alocat în anul 2007, ceea ce subliniaza o data în plus gradul de subfinantare curenta a instantelor“, arata SoJust. Potrivit cifrelor din studiu, bugetul Ministerului Justitiei pentru capitolul „Bunuri si servicii“ a fost, în 2006, de 105.066 mii lei, în 2007, de 141.834 mii lei, în 2008, de 99.935 mii lei, iar în 2009, de 91.039 mii lei.

Comunicarea actelor procedurale, jumatate din totalul cheltuielilor

În concluzie, arata SoJust, instantele se afla în al doilea an succesiv de scadere semnificativa a alocatiilor bugetare pentru cheltuielile de functionare propriu-zisa, bugetul din acest an reprezentând doar 64,18% din bugetul alocat cu aceeasi destinatie în 2007. În ceea ce priveste banii pentru comunicarea actelor de procedura, bugetul alocat pe anul 2009 este în valoare de 46.000.000 de lei, din care s-au scazut drept fonduri alocate aparatului propriu MJ si cota de 10%, 4.650.000 de lei. Bugetul ramas de repartizat a fost în valoare de 41.350.000 de lei, ceea ce reprezinta 79,43% din necesarul consumat în 2008. Ponderea cheltuielilor pentru comunicarea actelor de procedura (citatii, hotarâri judecatoresti) reprezinta aproximativ 50% din totalitatea cheltuielilor efectuate de o instanta. SoJust subliniaza faptul ca volumul trimiterilor postale efectuate de instante în semestrul II al anului 2009 este marit de o modificare legislativa recenta, „aparuta în lipsa oricarui studiu de impact si evident fara sa se aiba în considerare impactul asupra fondurilor deja deficitare ale instantelor“. Societatea pentru Justitie arata ca, prin Legea nr. 276 din 7 iulie 2009 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 212/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, s-a introdus o prevedere care instituie, pentru prima oara, comunicarea obligatorie catre parti a tuturor hotarârilor judecatoresti irevocabile, deci pronuntate în recurs. „Desi este greu de apreciat riguros impactul asupra costurilor efectuate suplimentar de instante pentru acoperirea acestei noi obligatii, (…) rezulta o cheltuiala suplimentara de cel putin 940.000 de lei, la costurile actuale practicate de Posta Româna“, se mentioneaza în studiul SoJust. Pentru uniforme si echipament, bugetul alocat pe anul 2009 este în valoare de 50.000 de lei, din care s-a scazut cota de 10%, respectiv 5.000 de lei. Bugetul ramas de repartizat a fost în valoare de 45.000 de lei, reprezentand 33,83% din sumele consumate în 2008 cu costul robelor. În privinta deplasarilor interne, detasarilor si transferurilor, unde se înregistreaza cheltuielile de cazare si cheltuielile de transport ce se acorda pentru deplasari în interesul serviciului, bugetul alocat pe anul 2009 este în valoare de 700.000 de lei, din care s-au scazut fondurile alocate aparatului propriu si cota de 10%, respectiv 330.000 de lei. Bugetul ramas de repartizat a fost în valoare de 370.000 de lei, adica 34,75% din bugetul consumat pe 2008.

Plafonul maxim aprobat in buget nu poate fi depasit

În ceea ce priveste ajutorul public judiciar, din care se suporta costurile asistentei juridice din oficiu, bugetul alocat pe anul 2009 este în valoare de 15.186.000 de lei, din care s-a scazut cota de 10%, respectiv 1.519.000 de lei. Bugetul ramas de repartizat a fost în valoare de 13.667.000 de lei, ceea ce ar reprezenta 94,19% din bugetul consumat cu aceeasi destinatie de instante în 2008.
Ulterior epuizarii fondurilor bugetare pe alineate, ordonatorii de credite nu mai pot angaja alte cheltuieli, arata SoJust, chiar daca furnizorii de bunuri si servicii ar dori benevol continuarea prestarii acestora. Spre exemplu, un contract cu furnizorul de energie electrica trebuie reziliat imediat ce s-au epuizat sumele aprobate la acest tip de cheltuieli, nefiind posibila îndatorarea institutiei publice peste plafonul maxim aprobat în buget. „În absenta unei suplimentari substantiale a fondurilor alocate instantelor judecatoresti, în regim de urgenta, activitatea de judecata în România poate fi complet blocata începând cu 1 septembrie 2009“, este concluzia studiului „Cronica unei morti anuntate“, lansat de SoJust.

gardianul

 

Lasă un comentariu