Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins miercuri cererea de stramutare a dosarului privind Cathedral Plaza, de pe rolul Curtii de Apel Ploiesti, formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB).

Arhiepiscopia a solicitat Înaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea procesului privind Cathedral Plaza, prin care se cere revizuirea deciziei data de Curtea de Apel Ploiesti in 25 iunie. La acea data, Curtea  a decis, printr-o

 

sentinta irevocabila, continuarea lucrarilor la Cathedral Plaza, dupa ce, în februarie 2009, Tribunalul Dâmbovita anulase autorizatia de construire acordata de Primaria sectorului 1 în februarie 2006. Constructia fusese blocata mai bine de doi ani, dupa ce Arhiepiscopia si-a retras acordul dat pentru proiectul unei cladiri de birouri amplasate in apropierea Catedralei Sfantul Iosif. Actiunea catolicilor a fost speculata politic, liberalul Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, folosind prilejul pentru a-l ataca pe primarul general din acel moment, pedelistul Adriean Videanu. De asemenea, conservatorii s-au raliat protestelor initiate de Arhiepiscopie. Scheletul cladirii cu 19 etaje a ramas neterminat, ceea ce a pagubit bugetul de taxele aferente.

Contestarea, ca tactica a descurajarii

Curtea de Apel Ploiesti a decis ca autorizatia de constructie este valabila si ca dezvoltatorul proiectului, respectiv compania britanica Millennium Building Development, a avut avizele legale. Catolicii nu si-au recunoscut infrangerea, desi decizia era definitiva si irevocabila, si au demarat o serie de proteste pentru sensibilizarea Ministerului Culturii, dar si pentru influentarea instantei, unde au introdus o cale speciala de atac. Ulterior, s-a cerut schimbarea instantei. „Decizia nedreapta a Curtii de Apel din Ploiesti nu ne-a stirbit încrederea în justitia din România, a declarat Arhiepiscopul de Bucuresti, monseniorul Ioan Robu. Cu toate acestea, nu vedem posibila o judecata impartiala si corecta la Curtea de Apel Ploiesti, a cererii de revizuire a deciziei ce valideaza autorizatia de constructie„. Avocatul Arhiepiscopiei, Mugur Popescu, declarase pe 17 august ca procesul nu mai poate avea loc la aceeasi instanta deoarece „exista o banuiala ca aceasta judecare nu ar putea îndeplini conditiile necesare unui proces echitabil. Asteptam ca pâna miercuri 19 august sa se dea si termen pentru acest proces de stramutare“. Popescu a mai precizat ca, în cazul în care stramutarea nu va fi aprobata, procesul de revizuire va începe pe 7 septembrie la Curtea de Apel Ploiesti.

 

gardianul

Lasă un comentariu