Lista tribunalelor care isi suspenda activitatile

Începând de luni, Tribunalul Bucuresti va suspenda toate activitatile, cu exceptia a câteva cauze – astfel, vor mai fi judecate numai dosarele penale urgente si cele civile care privesc plasamentul minorilor, a declarat vineri vicepresedintele instantei, Laura Andrei.

Restul dosarelor vor fi amânate pe temeiuri legale, iar pentru dosarele nou intrate se vor acorda termene mai lungi, direct pâna în 2010.

Toate astea, în semn de protest fata de subfinantarea justitiei, retragerea sporurilor si salarizarea magistratilor. Laura Andrei a precizat ca legea unica de salarizare lezeaza independenta judecatorilor si nu încurajeaza ramânerea în sistem. Adunarea Generala a Judecatorilor, întrunita joi, a constatat ca exista un dezechilibru clar în modul de salarizare propus de legea unica si o încalcare a articolului 1 din Constitutie, care prevede ca cele trei puteri în stat sunt egale.

De asemenea, Adunarea Generala de la Curtea de Apel Bucuresti a decis sa trimita o scrisoare deschisa Parlamentului si Guvernului, în care sa comunice ca vor protesta pâna când Legea unica de salarizare va fi modificata. Magistratii cer ca puterea judecatoreasca sa aiba aceeasi coeficienti la salariu ca si celelelate puteri din stat.

Judecatorii boicoteaza alegerea în birourile electorale

În plus, de la 1 septembrie personalul auxiliar va refuza orice activitate cu publicul, iar judecatorii vor refuza desemnarea în birourile electorale, nemaiputând judeca contestatiile electorale. Ca urmare, Tribunalul Bucuresti a mai decis pe 27 august sa refuze desemnarea judecatorilor în birourile electorale, prin cerere scrisa a fiecaruia. De asemenea, activitatea judecatorilor desemnati la Registrul Comertului va viza strict o sedinta pe luna. Dealtfel, mai multe instante din tara au început sa voteze pentru întreruperea activitatii, începând cu data de 1 septembrie si pentru boicotarea alegerilor. În acelasi timp, judecatorii de la Cluj-Napoca, Tulcea, curtilor de apel Târgu Mures si Brasov. precum si de la Tribunalul Bucuresti au votat deja, în cadrul Adunarilor Generale, sa protesteze prin întreruperea activitatii sau boicotarea alegerilor.

Brasov: fara roba, insigna si baveta în sala

Judecatorii din Tulcea au decis joi sa îsi întrerupa activitatea începând cu data de 7 septembrie. Pâna atunci vor munci opt ore pe zi. Cei din Cluj vor sa îsi întrerupa activitatea de la 1 septembrie. si judecatorii de la Curtea de Apel Brasov au hotarât sa refuze în scris desemnarea judecatorilor în birourile electorale, începând cu alegerile prezidentiale din toamna acestui an.

Ei au mai propus ca judecatorii sa nu mai poarte în sedintele de judecata însemnele distinctive ale profesiei: roba, insigna si baveta. Curtea de Apel Bucuresti decide vineri cum vor protesta judecatorii, iar restul instantelor din tara vor tine adunari generale pâna pe 31 august. si la Târgu Mures s-a decis ca judecatori sa nu mai poarte roba în sala de judecata, sa nu mai faca parte din birourile electorale si sa se întrerupa activitatea începând cu 1 septembrie.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu