Atitudinea adoptată în ultimele săptămâni i-ar putea costa scump pe magistraţi.

Pentru că au preferat să blocheze sistemul judiciar, întrerupându-şi activitatea în sălile de judecată ca să-şi impună pretenţiile financiare, judecătorii şi procurorii riscă să rămână fără sporurile aferente

 

următoarelor trei luni, după cum au declarat, pentru EVZ, surse guvernamentale.

În plus, nici Ministerul Justiţiei nu dispune de fonduri suficiente, iar negocierile cu Fondul Monetar In ternaţional sunt „foarte dificile”, din cauza presiunilor salariale ridicate asupra cheltuielilor bugetare.

Dacă ministerul va hotârî plata acestor sporuri pe final de an, „trebuie făcut un efort financiar foarte mare şi găsite resurse din altă parte”.

„Începând cu 1 ianuarie 2010, este fixat în lege (a salarizării unitare – n.r.) şi în grilă că magistraţii îşi primesc drepturile aşa cum erau ele la 31 mai 2009 (spor de solicitare neuropsihică de 50% şi de confidenţialitate de 15%). În privinţa ultimelor trei luni ale anului, dată fiind atitudinea lor nerezonabilă, problema sporurilor este încă în discuţie”, au punctat sursele citate.

La rândul său, ministrul muncii, Marian Sârbu, a precizat că exe cutivul nu a decis încă ce amendamente va prelua dintre cele formulate de magistraţi. Unul dintre aceste amendamente se referă la sporul de stres de 50%, pe care magistraţii vor să-l primească în această formă, deşi în legea salarizării jumătate fusese deja inclus în salariul de bază. Aceştia mai cer spor de „condiţii vătămătoare” de 15%.

În replică, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au anunţat că nu renunţă la proteste. În plus, au cerut, ieri, şefului statului o nouă mediere, arătând, într-o scrisoare deschisă, că „dincolo de magistraţi nu poate exista nimic”. Aceştia uită însă de justiţiabili cărora le încalcă dreptul la un proces echitabil. De altfel, peste 1.500 de români lezaţi de protestele „robelor” au semnat până aseară petiţia iniţată de EVZ.

Parlamentarii rămân pe loc

Pe de altă parte, şi parlamentarii au cerut majorarea coeficienţilor de salarizare. Propunerea le-a fost însă respinsă de executiv. Potrivit ministrului muncii, „în mare, coeficienţii de ierarhizare din grile au rămas cam aceiaşi”, forma finală a legii urmând să fie stabilită în şedinţa de guvern de azi. „Senatorii şi deputaţii nu au primit nimic în plus la coeficienţi. Probabil că o să mai creştem un pic coeficienţii pentru subofiţerii de poliţie, pentru a fi pe acelaşi nivel cu cei din armată, aşa cum e şi normal”, a completat Marian Sârbu.

Şi în şedinţa de ieri, guvernul a adus câteva modificării legii unice. Cea mai importantă dintre acestea a fost aceea că, până în 2015, cheltuielile de personal vor fi reduse de la 9,4% din PIB la 7% din PIB, şi nu la 6%, cum era prevăzut iniţial. Totodată, suma sporurilor şi a indemnizaţiilor individuale nu va de păşi 30%, pentru fi e care angajat din sectorul bugetar.
Executivul poate aproba însă depăşiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal, luând în calcul şi condiţii temporare de muncă ce ar face necesară acordarea unei plăţi suplimentare. Ieri, guvernul a acceptat 39 din cele aproximativ 780 de amendamente depuse la legea salarizării

Lasă un comentariu