O initiativa legislativa de a fenta intelegerea cu Fondul Monetar International incearca sa asigure un loc de munca platit, la domiciliu, pentru cei aproape 20% dintre bugetarii ce urmeaza sa fie disponibilizati.

Legea bonelor ar putea intra in vigoare anul viitor. Partenerii de dialog social considera ca acest act normativ nu rezolva problema locurilor de munca. Potrivit noilor prevederi, toate aceste servicii reprezinta un

 

compromis, o varianta de a evita disponibilizarile din sistem pe perioada crizei economice. Pentru bonele cu diploma, tarifele vor fi stabilite de stat si venitul se va calcula cu ora. Cursurile de formare pot fi organizate de furnizori privati.

♦ Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, 39 de amendamente, din 773 propuse, la textul legii privind salarizarea unitara. Unele dintre ele se refera la ponderea in PIB a sectorului bugetar care a fost prognozata ca se va reduce la 7%, si nu la 6%, ca in varianta initiala. In privinta pachetului de legi al reorganizarii unor autoritati, au fost propuse 294 de amendamente, dintre care 69 au venit de la Senat, iar 225 de la Camera Deputatilor.

Pe site-ul ANPDC au fost publicate noi initiative legislative in textul privind Legea bonelor. Una dintre aceste prpuneri evidentiaza faptul ca atât mamele, cât si tatii ar putea ramâne acasa în continuare, pe banii statului, chiar si dupa încheierea concediului de maternitate. Acest lucru se va întâmpla însa numai daca proiectul de lege privind serviciile de îngrijire si educare a copiilor pe timpul zilei va intra în vigoare de la începutul anului viitor. Astfel, bugetarii care au copii cu vârste de pâna la sapte ani, si care vor sa profite de prevederile noii legi, trebuie sa stie ca principala conditie pentru a ramâne acasa în baza ajutorului de la stat este sa-si deschida „minicrese”. Mai precis, ei trebuie sa adune la domiciliu maximum patru copii pe care sa-i îngrijeasca, ceea ce va duce, cel mai probabil, la eradicarea fenomenului bonelor de ocazie, angajate la negru, apreciaza specialistii de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. “Este o mare prostie. Se confunda calitatea de bona cu cea de parinte. Nu poti sa iti cresti propriul copil si alti trei pe langa el. Nu este o idee buna. Nu este un sistem profesionist. Orice persoana va acorda mai multa atentie propriului copil. Acest lucru este instinctiv. Se amesteca sistemul de concediu. Este o dovada de neprofesionalism. Mi se pare total inadecvat”, ne-a declarat Theodora Bertzi, fost secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii. Bertzi vede ca obligatorie diferentierea statutului de parinte de cel de babysitter: “Bineinteles ca si bonele pot avea copii, si acestia din urma avand nevoie de ingrijire. Este firesc ca oricine sa poata sa apeleze la aceste servicii, dar nu poti fi babysitter pentru propriul copil”. Fostul demnitar considera ca noua lege le ofera ocazia bugetarilor sa beneficieze de salarii de la stat fara a se deplasa la locul de munca: “Ideea initiala era ca aceste servicii (de ingrijire a copilului) sa fie platite de stat. Mamele sa se intoarca la serviciu si sa lase copiii in grija unei bone. In nici un caz nu trebuie sa ramana parintii pentru a ingriji copilul. Exista o initiativa prin intermediul careia se urmarea sprijinirea familiilor nevoiase. Autoritatile locale trebuiau sa se asigure ca familiile sarace vor avea o contributie mai mica”.

gardianul

Lasă un comentariu