Guvernul a aprobat, luni seara, proiectul Legii Educatiei

Forma finala a acestui proiect, dar si a celor privind salarizarea unitara si restructurarea agentiilor statului vor fi publicate, astazi, pe site-ul Guvernului.

Tot astazi, Cabientul Boc îsi va asuma raspunderea în fata Parlamentului pentru aceste legi.

Cele mai importante modificari anuntate, luni seara, de Executiv, se refera la conducerea scolilor si universitatilor.

În ceea ce priveste scolile, acestea urmeaza sa fie conduse de consilii de administratie din care vor face parte atât parinti, profesori, cât si reprezentanti ai autoritatilor locale. Consiliul va alege directorul, care nu va avea dreptul sa faca parte din niciun partid politic, din momentul intrarii în vigoare a legii. Cei care sunt, în prezent, înscrisi pe listele unui partid politic vor avea la dispozitie 45 de zile pentru a alege între scoala si politica.

De asemenea, politicienii nu vor avea dreptul sa faca parte din conducerea universitatilor.

Un alt amendament acceptat de Guvern prevede ca statul va finanta învatamântul prescolar si pe cel obligatoriu (clasele I-X) si în cazul institutiilor private si acreditate.

Consiliile locale vor face analize de nevoi în ceea ce priveste optiunile elevilor pentru o unitate de învatamânt sau alta, evolutiile demografice, situatia spatiilor de scolarizare si a surselor de finantare. În baza acestor analize, vor fi aprobate proiectele planurilor de scolarizare pentru toate unitatile de învatamânt din aria geografica gestionata.

Programele scolare vor acoperi maximum 75% din numarul de ore, iar 25% va fi alocat cadrelor didactice pentru “individualizarea modului de predare”.

Sursa: RTV

Lasă un comentariu