Prima doza de marijuana e scutita de tribunal

Desi legea îi poate trimite la închisoare sau îi amendeaza penal pe cei prinsi cu droguri usoare, totusi, procurorii au adoptat o cutuma în cazul începatorilor si le propun neînceperea urmaririi penale în schimbul

 

divulgarii sursei. seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru, ne povesteste cum s-a ajuns la aceasta practica.

Cum procedati când prindeti pe cineva prima oara cu o singura doza de marijuana?
Din punctul nostru de vedere, targetul a fost mereu prinderea traficantilor, nu a consumatorilor. Dar este o regula nescrisa ca, daca vrei asta, trebuie sa treci pe la consumator. În general, la consumatorii aflati la prima abatere si la droguri de risc, asa-zisele “usoare”, n-am mers pe sanctiunea maxima si am dat doar amenzi administrative. Avantajul este ca sanctiunea administrativa îi ramâne în cazier doar un an si nu atrage nici un fel de incapacitate ulterioara. Evident, când avem de-a face cu a doua, a treia recidiva, îl trimitem în judecata.

Când îi propuneti asta celui pe care-l anchetati?
Conteaza mai multe lucruri. În primul rând, sa fie la prima abatere. Apoi cum se comporta în timpul anchetei, ce studii are, familia. Sau daca are antecedente de alt fel, stiu eu, a furat sau este fara ocupatie… Dupa toate aceste verificari, însa, colaborarea sa despre traficant este elementul primordial care duce la propunerea de a nu fi trimis în judecata. Cei mai multi dintre consumatori sunt si dealeri si iau o jumatate din marfa pentru sine.

si, concret, cum îi spuneti?
Practica ne-a aratat ca, precum în orice piata, trebuie totdeauna sa-i oferim ceva în schimb ca sa ne divulge traficantul care i-a vândut lui. si-i spunem de amenda administrativa.

Pâna în anul 2004, legea nu va oferea si varianta amenzii, trebuia sa-i trimiteti pe toti la închisoare înca de la prima doza. Cum lucrati atunci?
si atunci procurorii obisnuiau sa procedeze la fel, tot pentru colaborare la prinderea traficantului.

Sursa: Cotidianul

Lasă un comentariu