Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor (INEP) informeaza, intr-un comunicat de presa, despre tipurile de date cu caracter personal la care persoanele fizice sau juridice pot avea acces.

Persoanele fizice sau juridice pot solicita, in baza unor cereri scrise motivate, comunicarea unor date cu caracter personal din Registrul national de evidenta a persoanelor, referitoare la:
– date de stare civila (numele, prenumele, data si locul nasterii, cat si prenumele parintilor
persoanelor in cauza);
– date referitoare la actele de identitate eliberate persoanelor despre care sunt solicitate informatii;
– date referitoare la domiciliile si resedintele acordate;
– date referitoare la codul numeric personal atribuit.

In situatia in care o persoana fizica solicita transmiterea unor date cu caracter personal, prin intermediul unui cabinet individual de avocatura, este necesara formularea unei cereri scrise in acest sens (la care va fi anexata imputernicirea avocatiala), ce va fi depusa, spre competenta solutionare, la serviciul public comunitar de a evidenta a persoanelor pe raza caruia se afla sediul acestui cabinet sau, dupa caz, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia persoana pe care o reprezinta figureaza inregistrata cu adresa de domiciliu.

Se considera temei legal justificat, solicitarile unor date cu caracter personal primite din partea organelor de politie, Ministerului Apararii , Serviciului Roman de Informatii, Parchetului, Justitiei, institutilor specializate de ocrotire sociala cu privire la minori sau alte persoane indreptatite la ocrotire, persoane fizice ale caror interese legitime sunt probate prin inscrisuri ce fac dovada temeiului legal justificat (certificatul de grefa sau incheierea de sedinta), persoanelor fizice care solicita comunicarea unor date proprii dine evidenta persoanelor.

Activitatea de furnizare a unor date cu caracter personal din Registrul national de evidenta a persoanelor este reglementata de OUG nr.97/2005 privind, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Legea nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit acestor acte normative, furnizarea unor date cu caracter personal se poate realiza numai dupa obtinerea, in prealabil, a consimtamantului scris al persoanelor vizate. Consimtamantul persoanelor vizate nu este necesar atunci cand exista un temei legal justificat.

Lasă un comentariu