Florin Cocus (40 de ani) este unul dintre initiatorii actiunii în instanta de la Tribunalul din Cluj. Sute de alti militari din toata tara l-au contactat dupa înregistrarea plângerii, solicitând sa intre parte în proces.Cocus s-a angajat în 1991 la UM 01381 din Turda, dupa ce a terminat liceul si scoala de maistri în profilul mecanic. În conditiile îndreptarii spre
profesionalizarea armatei, a considerat ca haina militara poate fi o cariera pentru el. A primit sarcini de la conducerea si instruirea soldatilor, paza si garzi, pâna la depanarea si întretinerea tehnicii militare. „Am fost buni la toate, ajungeam sa lucram si pe functii de ofiter”, spune Cocus.
El si colegii sai au intrat în somaj la data de 1 iulie 2009, fara salarii compensatorii, fara cursuri de recalificare. Acum, traieste cu sotia, mama si doua fetite într-o casa cu o camera, în apropierea bailor sarate din Turda. somajul l-a prins cu rate la banca, pentru casa recent renovata. „Toti colegii nostri au probleme asemanatoare, copii în întretinere, venituri modeste si rate la banci”. Unul singur a reusit sa gaseasca de lucru, ca sofer la o firma privata, iar un altul are studii superioare.
Înca din anii ’90 li s-a promis ca situatia lor juridica va fi rezolvata, ei fiind obligati sa-si reînnoiasca anual contractele. Dupa numeroase interventii, inclusiv la nivel parlamentar, a fost elaborata o lege abia în 2006.
Razboi juridic împotriva Armatei
Legea 384 din 2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari (SGV) spune ca acesti militari pot lucra în MApN numai pâna la vârsta de 40 de ani. La împlinirea acestei vârste lor li se desface contractul de munca, devin someri si sunt obligati sa-si caute un alt serviciu.
În schimb, ofiterii, subofiterii si maistrii militari, precum si salariatii civili din MApN au dreptul sa lucreze în Armata pâna când ies la pensie, iar daca totusi li se desface contractul de munca înaintea vârstei de pensionare, primesc salarii compensatorii. Cadrele militare au dreptul sa iasa la pensie la 55 de ani, iar pentru anumite categorii, cum ar fi aviatorii sau parasutistii, chiar la 50 de ani.
Sursa: Adevarul
Lucrez in armata de 5 ani. Si am auzit ca se fac plecari in Afghanistan sau Irak ca voluntari dar nu prin sistemul militar ca si asa astia ma dau afara la 40 de ani. Stii cumva vreun site ca sa plec sau cum fac sa plec in Afghanistan sau Irak? Multumesc anticipat
Aceeasi prob am si eu lucrez in mapn din anul 1992 si luna aceasta implinesc 40 de ani si unde oare mai imi gasesc eu de lucru?
Suntem eliminati ca niste gunoaie,s-au folosit de noi cit am fost tineri si acum …?
Imi este scarba de toti .