În toate statele lumii, recesiunea lasă tinerii în şomaj

Stresaţi, demotivaţi şi depresivi, din pricina sentimentului că nu sunt „doriţi” în societatea pentru care s-au pregătit în şcoală. În această situaţie se găsesc milioane de tineri din toată lumea, a constatat revista americană

 

BusinessWeek, care trage un semnal de alarmă asupra efectelor devastatoare ale actualei crize economice asupra tinerilor între 16 şi 24 de ani.

Din Marea Britanie până în Japonia, tinerii din acest segment de vârstă, adesea absolvenţi de universităţi care „garantau” un job bun, îngroaşă rândurile şomerilor. Mulţi dintre ei nu sunt primiţi să lucreze măcar o zi, pentru a dobândi minima experienţă care le va fi necesară, atunci când, în urma relansării

În câţiva ani, ei vor concura cu alte generaţii, iar CV-urile lor lipsite de menţiuni la capitolul „experienţă” ar putea fi respinse în favoarea altor candidaţi, care vor avea atuul de a fi „proaspăt” absolvenţi. O analiză a BusinessWeek arată, în timp de recesiune, că cei care au acum între 22 şi 27 de ani sunt cei mai loviţi de şomaj şi de două ori mai mulţi absolvenţi de facultate din această grupă nu au un loc de muncă decât în cazul celor între 28 şi 50 de ani.

Desigur, cel mai grav afectaţi sunt tinerii de sub 18 ani care au abandonat studiile şi acum nu-i angajează nimeni, deşi în vremuri de prosperitate s-ar fi descurcat. Însă Robert I Stutton, profesor la Stanford University (una dintre primele patru din SUA), a constatat mai multă „anxietate şi teamă” în rândurile studenţilor săi.

Refuzaţi din toate părţile

Pregătiţi pentru o lume în care angajatorii se băteau să pună mâna pe un absolvent de la o universitate de prestigiu, aceşti tineri se trezesc refuzaţi din toate părţile. În cazuri fericite, ei trebuie să accepte slujbe sub nivelul lor de calificare. Studii citate de revista americană arată că „ratând startul” aceşti tineri sunt adesea obligaţi să accepte toată viaţa servicii sub pregătirea lor sau să nu fie apreciaţi la adevărata valoare de angajatori.
Un exemplu de „generaţie pierdută” oferă Japonia anilor`90, când economia stagna, iar şansele de angajare ale absolvenţilor erau mici. Cercetătorii japonezi au constatat că, dintre cei care şi-au început atunci cariera, şase din zece suferă acum de depresie, stres şi alte suferinţe psihice în legătură cu serviciul. Circa 3,1 milioane de japonezi între 24 şi 34 de ani n-au avut un „serviciu pe viaţă” cum se obişnuieşte în această ţară şi sunt priviţi cu suspiciune de angajatori.

Venituri mai mici, şanse mai mari de depresie

 

gandul

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!