Castrarea chimică, soluţia radicală împotriva violatorilor.Sunteti de acord?

Numărul mare de infractori sexuali recidivişti împinge Occidentul spre măsuri extreme. Un interviu acordat săptămâna trecută de liderul de la Palatul Elysée, Nicolas Sarkozy, cotidianului „Le Figaro” a reaprins în Franţa

dezbaterea privind castrarea chimică, o temă intens mediatizată, în special în ultima lună, după o crimă oribilă comisă de un delincvent recent eliberat din închisoare. În România, pedeapsa e dorită de populaţie, dar e respinsă de politicieni. Sarkozy a declarat că persoanele condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală şi considerate un pericol social riscă să rămână în închisoare şi după ispăşirea pedepsei dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le înăbuşi pornirile.

Această prevedere va figura într-un proiect de lege care va fi examinat de parlamentul francez, la solicitarea preşedintelui, începând cu luna noiembrie.

În România, societatea civilă nu a reuşit să-i convingă, anul acesta, pe parlamentarii din Comisiile Juridice de necesitatea introducerii pedepsei cu „castrarea chimică” în noul Cod Penal. Asta deşi un sondaj comandat de Transparency International România şi realizat de IMAS a arătat că peste 50% dintre români şi-ar fi dorit o astfel de pedeapsă în Codul Penal. În schimb, legea va deveni mai blândă cu incestuoşii şi pedofilii.

FRANŢA

Sarkozy, susţinut de specialişti

Noul proiect de lege este în realitate, potrivit France Presse, o actualizare a unui demers similar din noiembrie 2008, uitat în sertarele Ministerului Justiţiei.

„Este profund anormal să permitem unor persoane bolnave să părăsească închisoarea fără a le impune reguli foarte stricte, în primul rând un tratament medical”, a subliniat Sarkozy în interviul pentru „Le Figaro”.

Preşedintele anunţase proiectul de lege încă de la începutul lunii, când i-a primit la Palatul Elysee pe membrii familiei lui Marie-Christine Hodeau, o femeie asasinată luna trecută în regiunea pariziană de către un bărbat deja condamnat pentru viol şi care fusese eliberat condiţionat.

Propunerea legislativă, care va fi prezentată parlamentului de ministrul justiţiei, Michelle Alliot- Marie, va amenda, dacă va fi aprobată, o lege în vigoare din de cembrie 2005 care prevede diminuarea pedepsei unui condamnat pentru delicte sexuale dacă acesta acceptă castrarea chimică. De data aceasta, deţinutul va opta pentru tratamentul medicamentos pentru a nu rămâne după gratii chiar şi după ispăşirea pedepsei.

Sondaj favorabil

Potrivit unui sondaj realizat de „Le Figaro” în zilele care au urmat crimei din suburbia pariziană, peste 83 la sută dintre cei 27.737 de cititori care au votat s-au exprimat în favoarea adoptării unei astfel de legi, doar 16,7% respingând demersul autorităţilor franceze. O mare parte dintre specialiştii francezi angrenaţi în debaterea publică susţin, de asemenea, proiectul de lege.

Ei au explicat că promiscuitatea şi condiţiile de detenţie, indiferent de durata pedepsei, nu fac decât să îi degradeze şi mai mult pe infractori. Riscul este cu atât mai mare cu cât impulsurile sexuale necontrolabile trebuie tratate.

Specialiştii au mai subliniat că, deşi este uneori aproape imposibil ca primul delict sexual să fie oprit, societatea are responsabilitatea de a-l împiedica pe al doilea. Pe de altă parte, susţin vocile majoritare, castrarea chimică este un proces reversibil, care constă în administrarea unei injecţii la un interval care depinde de dozajul substanţei.

 

evz

Un comentariu la „Castrarea chimică, soluţia radicală împotriva violatorilor.Sunteti de acord?”

Lasă un comentariu