Angajarea persoanelor cu handicap este o provocare pentru fiecare stat în parte

Pâna la urma, vorbim de 50 de milioane de europeni în aceasta situatie, dintre care aproape 0,7 milioane sunt români. Avem fondul legislativ necesar pentru programele destinate persoanelor cu handicap, dar ne lipseste modul eficient de aplicare. În România, încurajarea angajarii persoanelor cu handicap este stabilita printr-o lege din 2006.

Potrivit acesteia, orice firma cu peste 50 de angajati are obligatia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel putin 4%. Astfel, la fiecare 50 de angajati, ar trebui sa fie doua persoane cu handicap. Numai ca legea lasa firmelor si alternative. Prima este plata catre bugetul de stat a unei sume reprezentând 50% din salariul de baza minim brut pe tara, înmultit cu numarul de locuri de munca în care nu au angajat persoane cu handicap.

A doua este achizitionarea, în contul sumei datorate bugetului pentru refuzul de a angaja persoane cu handicap, de produse de la unitati protejate. Prin lege, aceste firme protejate sunt obligate sa angajeze cel putin 30% din personal din rândurile persoanelor cu handicap.

Facilitati oferite firmelor care angajeaza persoane cu handicap:
– deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptarii locurilor de munca protejate si achizitionarii utilajelor si echipamentelor utilizate în procesul de productie de catre persoana cu handicap;
– deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de munca, precum si a cheltuielilor cu transportul materiilor prime si al produselor finite la si de la domiciliul persoanei cu handicap, angajata pentru munca la domiciliu;
– decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a cheltuielilor specifice de pregatire, formare si orientare profesionala si de încadrare în munca a persoanelor cu handicap;
– o subventie de la stat, în conditiile prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

Drepturi ale unitatilor protejate:
– scutire de la plata taxelor de autorizare la înfiintare si de reautorizare;
– scutire de plata a impozitului pe profit, cu conditia ca cel putin 75% din fondul obtinut prin scutire sa fie reinvestit pentru restructurare sau pentru achizitionarea de echipamente tehnologice, masini, utilaje, instalatii de lucru si/sau amenajarea locurilor de munca protejate, în conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu