Legea privind concordatul preventiv si mandatul ad-hoc a fost adoptata de Camera Deputatilor

Debitorul trebuie sa-si anunte din timp creditorii cu privire la faptul ca are dificultati si sa le ceara sansa de a se redresa, propunându-le un plan concret în acest sens. Credi­torii trebuie convinsi sa accepte planul, precum si faptul

ca si-ar putea primi banii în conditii mai avantajoase decât în cazul falimentului. Daca aceasta procedura esueaza, se va trece la faliment.

Desi initial a fost res­pinsa de Senat, le­gea concordatului preventiv a fost a­dop­tata de Camera Depu­ta­ti­lor care este si Camera deci­zionala. De data aceasta, legea a fost privita ca o solutie pentru perioada de criza, scopul acesteia fiind salvarea întreprinderilor aflate în dificultate, în vederea continuarii ac­tivitatii, a pastrarii locurilor de munca si a acoperirii cre­antelor asupra debitorului, prin proceduri amiabile de re­negociere a acestora ori prin încheierea unui concordat preventiv.

Mandatul ad-hoc

Mandatul ad-hoc este o pro­cedura confidentiala, de­clansata la cererea debitorului, prin care un „mandatar ad-hoc”, desemnat de in­stan­ta, negociaza cu creditorii în scopul realizarii unei întele­geri între unul sau mai multi dintre acestia si debitor, în vederea depasirii starii de di­ficultate în care se afla întreprinderea acestuia din urma.

Debitorul poate adresa pre­sedintelui tribunalului o cerere de numire a unui mandatar ad-hoc, dintre practicie­nii în insolventa. Acesta va pu­­tea propune stergeri, reesalo­nari sau reduceri partiale de datorii, continuarea sau înce­tarea unor contracte în curs, reduceri de personal, precum si orice alte masuri considera a fi necesare.

Sursa: Saptamana Financiara

Lasă un comentariu