În urma proceselor intentate statului la Curtea de Arbitraj de la Washington, România ar putea pierde peste un miliard de euro.

Cele patru litigii ale statului român cu investitorii, aflate în judecata la Washington, ne-ar putea costa 1,16 miliarde de euro, daca statul ar pierde procesele. Acesti bani sunt suficienti pentru toate cheltuielile de personal ale

bugetarilor timp de aproape o luna si jumatate, cifrate la circa 1,2 miliarde euro.

Suma depaseste urmatoarea transa de un miliard de euro de la UE. Pâna acum, statul a câstigat alte doua procese cu mari companii: Noble Ventures si EDF Services.

Rompetrol se plânge de hartuire

The Rompetrol Group (TRG) Olanda a initiat procesul în 2005, pe când era condusa de Dinu Patriciu. În 2007, acesta a vândut 75% din companie, iar restul în 2009. TRG sustinea ca a fost tinta „unei hartuiri din partea autoritatilor publice române”, victima unui tratament ostil, discriminatoriu si arbitrar, potrivit informatiilor transmise de MFP. Statul român ar fi încalcat acordul interguvernamental româno-olandez privind promovarea si protejarea investitiilor. Despagubirile solicitate se ridica la 93,4 milioane de euro. România a depus declaratia de aparare în iulie 2009. Urma ca reclamantul sa-si prezinte replica la jumatatea lui octombrie. În primul trimestru din 2010 vor avea loc audieri de o zi, iar în trimestrul al doilea se vor desfasura audierile orale.

Sursa: EvZ

Lasă un comentariu