Notarii se vor spala pe mâini dupa 1 ianuarie de absenta certificatelor de performanta energetica la locuintele vândute sau închiriate

Legea nr. 372 din 2005 prevede ca începând cu 1 ianuarie 2010 sa nu se mai încheie trazactii imobiliare cu locuinte, fie de vânzare-cumparare, fie de închiriere, daca nu exista certificat de performanta energetica. Masura a fost

adoptata în urma intrarii în vigoare a unei directive europene care obliga la auditarea energetica a cladirilor. Rolul certificatului ar fi ca persoana care achizitioneaza o locuinta sa stie cam cât ar putea sa îl coste încalzirea locuintei, care sunt pierderile si cum ar putea ameliora performantele energetice ale acesteia. În termenul scurs de la adoptarea directivei, majoritatea tarilor europene au facut pasi importanti în formarea auditorilor care sa expertizeze cladirile.

În România nu s-a întâmplat mai nimic fiindca exista judete în care este un singur auditor persoana fizica. Notarii publici se plâng ca legea în cauza este schioapa deoarece nu prevede sanctiuni, deci nu au ce sa le faca celor care vând sau care închiriaza o locuinta fara certificat. “Nu exista înca normele de aplicare a legii. Nu se stie ce sanctiuni se aplica în cazul în care vânzatorul nu are certificatul energetic, caci nu sunt prevazute astfel de sanctiuni în lege”, ne-a spus Miruna Popescu, purtator de cuvânt al Uniunii Notarilor Publici. Potrivit acesteia, în cazul vânzarilor sau închirierilor de locuinte sau de imobile realizate dupa 1 ianuarie, notarii vor cere o declaratie scrisa de la cumparatori ca “au luat la cunostinta de prevederile legale”. Problema este ca nu se stie daca persoanele care cumpara locuinte pe credite bancare, adica majoritatea, vor gasi întelegere din partea bancilor în situatia în care locuinta achizitionata nu detine certificat, spune Miruna Popescu.

În toamna anului trecut, Senatul a respins un proiect de lege al Guvernului pentru modificarea Legii nr. 327 si care prevedea ca vânzarile si închirierile de locuinte sau de imobile lipsite de certificate de performanta energetica sunt lovite de nulitate.

Prezenta certificatului energetic este necesara si pentru constructiile noi, odata cu receptionarea lucrarilor, înca de anul trecut, din luna septembrie. Proprietarii care îsi construiesc casa si nu au obtinut certificatul energetic nu au de ce sa îsi faca griji. „Receptionarea lucrarilor, în cazul în care nu exista certificatul energetic, se va face, dar se va face cu obiectiunea ca nu exista acel act. Nu exista sanctiuni. Certificatul energetic are un rol informativ si astfel se poate face o evaluare a costurilor la întretinere”, ne-a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Pâna la clarificarea legii, notarii cer amânarea termenului de aplicare pentru ca altfel se blocheaza piata pe motiv ca nu sunt suficienti auditori care ar putea elibera certificatele energetice. Actorii din piata imobiliara sustin ca certificatul energetic va mari preturile la apartamente cu 5-10%. “Sunt înregistrate mult mai multe tranzactii imobiliare în toata tara decât ar putea face fata auditorii energetici existenti”, crede Miruna Popescu. Vlad Vlasceanu, directorul firmei tIMOn, organizator de târguri imobiliare, considera ca pretul la case va creste în anul 2010 cu pâna la 10%, motivul principal fiind certificatul energetic.

Sursa: Cotidianul

Lasă un comentariu