Romanii vor plati rovinieta de judet.Casa de avocatura Coltuc ataca in contencio aceste masuri!

Înca patru judete dupa Constanta, respectiv Tulcea, Timis, Cluj si Giurgiu au impus transportatorilor rutieri plata unor taxe pentru parcurgerea drumurilor judetene sau traversarea localitatilor. Consiliile avide de bani nu

ofera însa si centuri ocolitoare.

Transportatorii sunt nemultumiti de taxele de utilizare si tranzit, care se ridica pâna la 200 de lei, introduse de consiliile locale din orasele Timisoara, Cluj, Giurgiu si de Consiliul Judetean Tulcea, a anuntat joi Federatia Operatorilor Români de Transport (FORT), potrivit NewsIn. O taxa similara a fost introdusa la finele anului trecut de catre Consiliul Judetean Constanta. „Conform ultimelor decizii ale consiliilor locale si judetene, înca trei orase (Timisoara, Cluj si Giurgiu) si judetul Tulcea au introdus taxe pentru transportatori. Daca la Tulcea este vorba despre asa-numita vinieta pentru drumuri judetene, în cazul oraselor mai sus-mentionate vorbim despre taxe de tranzit care se ridica pâna la 200 de lei.

Aceste orase sunt însa obligatoriu tranzitate, deoarece nu au centuri ocolitoare ce pot fi utilizate pentru a evita intrarea în oras. Din acest motiv, tranzitul este unul fortat si nu se realizeaza din dorinta transportatorului de a se plimba prin oras. Suntem de acord însa ca orasele ce au centuri ocolitoare sa impuna taxe de utilizare pentru beneficiarii serviciului de transport, acestia fiind cei care genereaza plusul de trafic“, a spus presedintele FORT, Augustin Hagiu, potrivit NewsIn.

De asemenea, FORT solicita Ministerului de Interne sa se implice rapid în stoparea acestor abuzuri si sa interzica, respectiv sa anuleze toate aceste hotarâri, deoarece atât modalitatea de taxare, domeniul de aplicare, dar si cuantumul taxelor sunt în afara legii. Atât Ministerul Transporturilor cât si Ministerul Finantelor, primul responsabil de reglementarea activitatilor rutiere, al doilea de cea a fiscalitatii în România, nu au avut nici o reactie nici când la Constanta s-a introdus rovinieta de judet si nici acum, când camionagiii trebuie sa suporte tarife suplimentare pe lânga rovinieta platita pe drumurile nationale sau taxa de trecere a podului de la Fetesti. Potrivit Codului fiscal, administratiile locale au dreptul de a impune taxe pentru servicii la nivel de judet. Pentru ce anume se pot pune taxe si cât pot fi acestea, Codul fiscal nu mentioneaza, iar Consiliile Judetene profita de ceea ce ar putea fi o scapare a Ministerului Finantelor. Conform FORT, începând din 2010 vor fi organizate proteste.

Sursa: Cotidianul

Lasă un comentariu