Cum puteti afla datele personale ale persoanelor fizice va invata Casa de avocatura Coltuc

Daca la datele cu caracter personal ale cetatenilor aveau acces prin temei legal doar organele de politie, Ministerul Apararii, Serviciul Român de Informatii, Parchetul si Justitia, conform legii 677/ 2001 referitoare la

prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date pot avea acces la aceste informatii si persoanele fizice sau juridice. Ele pot solicita, în baza unor cereri scrise motivate, comunicarea unor date cu caracter personal din Registrul National de Evidenta a Persoanelor (RNEP), referitoare la starea civila, numele, prenumele, data si locul nasterii, cât si prenumele parintilor persoanelor în cauza, la actele de identitate eliberate respectivelor persoanele despre care sunt solicitate informatii, precum si date referitoare la domiciliile si resedintele lor si la codul numeric personal atribuit.

“Legea se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal efectuate de persoane fizice sau juridice, române ori straine, de drept public sau de drept privat, indiferent daca au loc în sectorul public sau în sectorul privat. Astfel, autoritatile si institutiile publice centrale, judetene si locale, agentii economici, persoanele fizice sau juridice pot solicita, în baza unor cereri scrise motivate, comunicarea unor date existente în RNEP, pentru îndeplinirea atributiilor functionale, iar în cazul persoanelor fizice pentru fructificarea unor drepturi. De asemenea, comunicarea datelor se realizeaza în limitele expres si limitativ prevazute de Legea nr.677/ 2001″, explica pentru Antena3.ro Silviu-Cristian Luncasu, director general al INEP.

Putem obtine CNP-ul unei persoane doar cu împuternicire de la avocat

Cererea scrisa motivata se refera la faptul ca persoana fizica poate solicita transmiterea unor date cu caracter personal prin intermediul unui cabinet individual de avocatura. Acolo este necesara formularea unei cereri scrise, la care va fi anexata împuternicirea avocatiala si care va fi depusa pentru solutionare la serviciul public comunitar de a evidenta a persoanelor pe raza caruia se afla sediul cabinetului sau la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor pe raza caruia persoana pe care o reprezinta figureaza înregistrata cu adresa de domiciliu.

Astfel, la solicitarea scrisa a persoanelor juridice sau fizice pot fi comunicate, din R.N.E.P., date referitoare la numele si prenumele persoanei vizate, sexul, data nasterii, localitatea de nastere, prenumele parintilor, codul numeric personal atribuit persoanei respective, statutul civil, date despre domiciliu si resedinta, adica judetul, localitatea si sectorul, strada, numarul, blocul, scara, etajul, apartamentul, precum si date referitoare la actele de identitate eliberate persoanei în cauza, respectiv tipul, seria, numarul actului de identitate eliberat, serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor emitent, data eliberarii, termenul de valabilitate al documentului de identitate, dar si date privind decesul, mai exact numarul actului, anul si localitatea.

Serviciul de aflare a datelor altor persoane este contra cost

“Comunicarea datelor din RNEP se efectueaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, respectiv de serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, la solicitarea scrisa a persoanelor fizice si/sau juridice, însotita de documentele care fac dovada temeiului legal justificat în original sau xerocopii ,,conform cu originalul” semnate în clar si stampilate”, mai spune Luncasu pentru Antena3.ro.

El adauga pentru Antena3.ro ca furnizarea datelor din RNEP se face cu plata, în conditiile legii. Astfel, este necesar ca solicitantul sa faca dovada achitarii taxei de verificare, precum si a timbrului fiscal de 4 lei.

Sursa: Antena 3

Lasă un comentariu