Reducerea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%

Parlamentarii au aprobat 5 amendamente ale deputatului PNL, Daniel Chitoiu, cu impact bugetar de cca 2,5 mld. lei, printre care suspendarea impozitului minim, continuarea aplicarii impozitului pe venit de 3% la

microîntreprinderi si reducerea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%.

Astfel, unul din amendamente vizeaza suspendarea aplicarii impozitului minim, deputatul PNL argumentând masura prin noul impozit la care Ministerul Finantelor Publice (MFP) lucreaza în prezent. Daca amendamentul va trece si de plenul Parlamentului si masura va intra în vigoare, MFP ar trebui sa finalizeze si sa puna în aplicare noul impozit forfetar, pentru a evita pierderile la veniturile bugetului de stat.

Propunerea ar putea avea un impact asupra bugetului de circa 1 miliarde de lei, reprezentând astfel 0,2% din produsul intern brut (PIB), au spus reprezentantii MFP.

Un al doilea amendament aprobat de comisiile reunite de buget-finante se refera la continuarea aplicarii unui impozit pe venit de 3% în cazul microîntreprinderilor, care ar fi trebuit sa plateasca începând cu 2010 impozitul pe profit, de 16%.

De asemenea, parlamentarii au aprobat scaderea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%, masura cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

Sursa: Money.ro

Lasă un comentariu