Dezbatere publica:sunteti de acord cu impozitarea averilor peste 500000 euro?

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativa pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de

500.000 euro. Surupaceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice sa fie calculat în functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinând copiilor minori. Pâna la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizeaza în proiectul de lege.

Conform revistei Capital, averea însumata a primilor 300 cei mai bogati români s-a ridicat în 2009 la 36 de miliarde de euro. În cazul în care propunerea lui Surupaceanu va fi aprobata de Parlament, statul va aduna de la acestia 180 de milioane de euro.

Taxa pe avere în alte tari

Averea ce urmeaza sa fie impozitata consta, conform propunerii lui Surupaceanu, în ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinând contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori în cazul în care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora. În expunerea de motive a propunerii legislative se precizeaza ca exista state europene care au introdus, în cadrul regimurilor lor fiscale, un impozit asupra averii persoanelor fizice. Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro si cu rate de 0,55% – 1,80%; Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% – 1,1%; Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit. Propunerea lui Surupaceanu, însa, nu prevede o rata de impozitare în functie de marimea averii.

Mobila din casa nu este considerata avere

e asemenea, trebuie declarate drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinând contribuabilului sau mostenitorilor, renta viagera, pensia privata capitalizata, partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice îsi exercita activitatea de baza, masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.

Sursa: Gandul

Lasă un comentariu