Firmele care nu detin aparate nu platesc taxa tv.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea alin. (3) al art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, in sensul

exceptarii de la plata taxelor pentru serviciul de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune a persoanelor juridice romane si straine si a reprezentantilor acestora, cu sediul in Romania, care declara prin reprezentantii legali ca nu detin receptoare radio, respectiv de televiziune.

In momentul de fata, persoanele juridice sunt obligate sa plateasca taxele pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv pentru serviciul public de televiziune chiar si in situatia in care acestea nu detin aparate de radio sau TV si, in consecinta, nu beneficiaza de niciun fel de serviciu din partea SRR sau SRTV.

Desi aceste taxe sunt prevazute in majoritatea statelor , trebuie avut in vedere ca ele nu pot fi achitate decat in masura in care persoanele fizice sau juridice detin aparate radio-tv. In situatia in care acestea fac dovada ca nu poseda asemenea mijloace audiovizuale, a achita contravaloarea unui serviciu de care nu beneficiaza inseamna incalcarea principiilor prevazute de Constitutie.

Aviz negativ de la Guvern

Guvernul nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative, avizand negativ proiectul. Potrivit Executivului, fundamentul platii taxei radio si a celei de televiziunea de catre persoanele fizice si juridice este reprezentat, in mod esential, de obligatia constitutionala a cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice ale statului(cheltuiala privind organizarea si functionarea SRR/SRTV rezultand din obligatia constitutionala a statului de a informa corect pe cetateni, dar si din cea de a asigura si de a stimula accesul la cultura).

O desfiintare a acestor taxe inseamna, in opinia Guvernului, lipsirea statului de principala resursa financiara pentru suportarea cheltuielii publice aferente concretizarii dreptului la informare al cetateanului si deci afectarea acestui drept al oricarui cetatean, persoana fizica sau juridica.

Potrivit argumentelor aduse de Guvern, obligatia statului de a asigura prin mijloace adecvate dreptul la informare al cetatenilor implica o cheltuiala publica, inclusiv cu organizarea si functionarea serviciilor de radio si televiziune. In acest context, Executivul face referire la art.56 alin.(1) din Constitutie care instituie obligatia cetatenilor de a contribui la cheltuielile publice( o asemenea cheltuiala fiind si cea privind finantarea celor doua organisme de radio si televiziune prin taxe si impozite).

ICCJ a anulat in luna aprilie taxa radio-tv pentru microintreprinderi

ICCJ a anulat definitiv taxa radio-TV pentru microintreprinderi, ca urmare a respingerii definitive a recursului formulat de Guvern si de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul intentat de o firma din Cluj, pentru anularea taxei.

Lasă un comentariu