Institutul Cantacuzino, singurul producator de vaccinuri din tara noastra, inclusiv gripale, nu mai detine autorizatie de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. Radu Iordachel, directorul Institutului
Cantacuzino, precizeaza ca printre produsele injectabile la care se renunta temporar sunt vaccinurile antigripal, BCG, antirabic si antitetanic. Deocamdata nu sunt motive de îngrijorare, deoarece “în retea exista vaccinuri fabricate, de calitate corespunzatoare, problema este ce se va întâmpla în continuare”, spune directorul institutului. Concret: institutul îsi va trage obloanele pentru cel putin un an, aproximativ 450 de salariati vor fi trecuti în somaj, iar unele vaccinuri importate.
Deasupra acestui institut de marca al medicinii românesti, înca din 2002, a plutit amenintarea cu închiderea. Si atunci, si acum, din acelasi motiv: nerespectarea criteriilor GMP. Astfel, în 2002 este aprobata Legea nr. 336, în care se stipuleaza ca 1 ianuarie 2004 este termenul-limita pâna la care administratiile societatilor producatoare de medicamente si seruri au obligatia sa îndeplineasca criteriile GMP.
Legea vizeaza în mod direct si Institutul Cantacuzino. La vremea respectiva, directorul institutului, profesorul doctor Marian Negut, preciza pentru Jurnalul National: Calculele estimative arata ca pentru toate ariile GMP sunt necesare aproximativ 9,6 milioane de euro.
Sursa: Jurnalul National