Propunere legislativa care obliga toate cele 700.000 de firme din România sa-si angajeze contabili

“Prin compartiment se întelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica sau complementara care desfasoara activitati de natura financiar-contabila. Nu se pot organiza compartimente formate dintr-o

singura persoana, încadrata cu contract partial de munca sau în baza unei conventii civile”, arata textul propunerii de modificare a legii contabilitatii.

Cu alte cuvinte, aceasta prevederea spune ca, în primul rând, orice firma care are nevoie de contabilitate, adica aproape toate cele 700.000 de firme active la aceasta ora, indiferent de marimea lor, trebuie sa-si angajeze nu unul, ci doi contabili. Sau un contabil si un ajutor, dupa caz, pentru ca nu este specificat.

Explicatie halucinanta a politicienilor

Propunerea legislativa are si o expunere a motivelor care i-au condus pe alesi la concluzia ca legea trebie schimbata. Pe scurt, ei argumenteaza ca serviciul part-time a dus la “proliferarea muncii la negru”.

“Pe piata serviciilor contabile s-a profitat de confuzia privind notiunea de compartiment din legea contabilitatii. Asa ca un numar însemnat de entitati au organizat un singur compartiment de contabilitate format dintr-o singura persoana angajata cu contract individual de munca partial (una sau doua ore pe zi). Astfel, s-a proliferat munca la negru, situatiile financiare fiind întocmite de catre persoane care nu detin competenta necesara. Situatiile financiare întocmite astfel pot aduce atingere grava interesului public”, arata deputatii semnatari.

Sursa: Money

Un comentariu la „Propunere legislativa care obliga toate cele 700.000 de firme din România sa-si angajeze contabili”

  1. In cazul profesiilor liberale , unde exista 1 ( un ) specialist ( avocat sau medic ) , contabilitatea este in partida simpla.Ca sa o intocmesti iti trebuie un timp de 2-3 zile pe luna. Cine vrea ca in aceste cazuri sa angajezi 1 dupa unele voci 2 contabili ( unul cu studii superioare ) CU NORMA INTREAGA ! Cunosc persoane care isi fac singure contabilitatea . Lucrul se simplifica daca nu ai angajat , deoarece nu ai declaratii lunare de facut, conform vectorului fiscal. Atentie domnilor guvernanti ! Nu toate societatile comerciale pot acoperi o norma intreaga pentru un contabil , dar pentru 2.

Lasă un comentariu