500 de tineri fermieri au primit anul trecut pana la 25.000 de euro

Astfel, daca initial programul “celor 25.000 de euro pentru tineri” era gandit pentru a-i determina pe acestia sa se intoarca la sat, potrivit unui sondaj realizat de ZF in randul celor care au luat finantare, majoritatea sunt

mici antreprenori care au deja afaceri in agricultura in zonele rurale si nicidecum tineri care renunta la jobul din oras pentru a lucra pamantul la tara.

Metoda de obtinere a banilor este simpla – chiar daca finantarea de la UE nu acopera integral o investitie intr-o ferma, marele avantaj este ca suma de pana la 25.000 de euro  nu trebuie data inapoi. In plus, fermierul trebuie doar sa demonstreze in trei ani ca a investit cel putin 30% din aceasta suma in agricultura.

Asa se face ca multi agricultori sub 40 de ani, care aveau deja afaceri in acest sector, au preferat sa solicite acest ajutor decat sa faca rost de bani de la banci pentru investitii in modernizarea fermelor, ca mai apoi sa primeasca deconturile de la UE.

Acest traseu trebuie parcurs pentru oricare alta masura de finantare europeana pentru dezvoltare rurala.

“Principalul obiectiv al acestei masuri este cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investitii”, spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.

De cealalta parte, datele arata ca proiectul ajuta mai ales companiile carora le-au fost respinse alte dosare fiind considerate nefinantabile pe alte masuri decat persoanele fizice care doresc sa isi inceapa o afacere in agricultura, principalul scop al autoritatilor.

Potrivit Ghidului Solicitantului pe aceasta masura, planul de afaceri al beneficiarului trebuie sa includa detalii privind investitiile care se realizeaza demonstrand ca cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii cu standardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei. Aceasta modalitate simpla de a atrage bani din fondurile europene, fara a cheltui toti banii in ferma, a atras 3.363 de persoane care au depus dosare in valoare de 72 mil. euro. Cu toate acestea, pana in prezent au fost selectate doar 512 proiecte.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu