Agentia Nationala de Administrare Fiscala a controlat in prima saptamana a lunii martie peste 4200 de firme, aplicand amezi in valoare totala de peste 5,5 milioane lei.

Dintre actele de control incheiate, 65 de dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 19.025.125 lei.
Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat

respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitorizarea achizitiilor intracomunitare.

Ca urmare controlului care a vizat activitatea unei firme constantene, comisarii Garzii Financiare au stabilit in sarcina acestui operator economic un prejudiciu de peste 3.300.000 lei.

Intr-o prima etapa a controlului s-a constatat ca reprezentantii legali ai firmei se sustrag sistematic verificarilor, in contextul in care societatea in cauza nu functioneaza la adresa de sediu social declarata, adoptand comportamentul fiscal al unei firme tip “fantoma”.

In aceasta situatie s-a trecut la reconstituirea activitatii sale prin efectuarea unor verificari incrucisate la partenerii comerciali. Astfel au fost identificate si verificate un numar de 10 societati comerciale. Din coroborarea datelor inscrise in documentele de evidenta financiar-contabile prezentate, a rezultat ca, in perioada mai 2008 – iunie 2009, societatea controlata a comercializat catre firmele respective, produse agricole de cultura, materiale de constructii la care se adauga si prestarea unor servicii, valoarea totala facturata a acestor tranzactii ridicandu-se la suma de 11.515.602 lei.

Conform calculelor efectuate de comisarii Garzii Financiare, a rezultat ca, urmare neinregistrarii si neraportarii acestor operatiuni comerciale, reprezentantii societatii constantene au eludat la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale (TVA si impozit pe profit) totalizand 3.386.941 lei.

Avand in vedere modul cum a fost creat acest prejudiciu, pentru continuarea cercetarilor si stabilirea persoanelor vinovate, aspectele constatate au fost sesizate Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

O situatie similara a fost relevata si de controlul efectuat la o alta societate din Constanta, ocazie cu care, in sarcina acestui operator economic, a fost stabilit un prejudiciu de peste 800.000 lei.

In contextul in care din control a rezultat ca societatea are comportamentul fiscal al unei firme tip “fantoma”, in sensul ca nu functioneaza la adresa de sediu social declarata, prin extinderea verificarilor, s-a stabilit ca acest operator economic a comercializat catre o firma locala produse agricole de cultura in valoare facturata totala de 2.772.071 lei.

Lasă un comentariu