Daca un client poate obtine, cu un salariu de 4.200 lei, un credit ipotecar în valoare de 82.000 euro (pe 25 ani) de la Garanti Bank, împrumutul maxim se reduce în cazul în care clientul are aceleasi venituri, dar din surse
diverse. Cu 4.200 lei proveniti astfel: 1.500 din salariu, 1.000 din chirii, 1.500 din drepturi de autor si 200 lei tichete de masa, persoana în cauza primeste doar 65.900 euro. La Unicredit, spre exemplu, se poate contracta suma de 97.000 euro la venituri de 4.200 de lei doar din salarii, si de numai 87.000 de euro daca veniturile provin din sursele multiple mentionate.
Sumele obtinute difera în functie de conditiile fiecarei banci, de gradul maxim de îndatorare admis, dar si de ponderea veniturilor luate în considerare. Veniturile din chirii acceptate ca eligibile la creditare variaza de la 100% (Unicredit Bank) sau 90% (Garanti Bank) pâna la 70% (Raiffeisen Bank) sau 50% (ING Bank). Pe de alta parte, Raiffeisen accepta 100% veniturile din drepturi de autor, în timp ce la Garanti si la ING acestea sunt luate în considerare în proportie de 75%.
Unele dintre bancile consultate de Capital au recunoscut ca, în ultimul an, ponderile unor venituri acceptate la acordarea creditelor au fost modificate prin diminuare, însa au refuzat sa comunice date exacte privind procentajul de reducere. Rozaura Stanescu, director strategie BRD, declara ca „este firesc sa se modifice ponderea veniturilor eligibile luate în considerare pentru acordarea unui credit, mai ales în aceasta perioada, deoarece fiecare banca urmareste controlul riscului“. Pentru chirii, de exemplu, se modifica ponderea, fiindca nivelul chiriilor în 2009-2010 nu mai este atât de ridicat cum era în 2008, precizeaza aceasta.
Sursa: Capital
Bancile nu pierd niciodata,dar nici legislatia romana nu le oblica sa respecte cetateanul.alteori sunt legi,dar nu se aplica….traim vremuri grele ce mai…