Justitia obliga statul sa despagubeasca cash pe cei deposedati anunta Casa de avocatura Coltuc

Fundatia evreiasca Caritatea a obtinut in instanta dreptul de a primi in numerar si nu in actiuni la Fondul Proprietatea despagubiri de 172.400 de lei de la statul roman, in contul a doua apartamente imposibil de retrocedat in

natura, potrivit hotararii Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti din 27 ianuarie.

Decizia poate fi atacata prin recurs. Astfel, statul roman este obligat sa plateasca cash despagubiri pentru cei deposedati in perioada comunista, chiar daca directorii de la Fondul Proprietatea sunt platiti cu mii de euro pe luna si gratificati cu bonusuri de sute de mii de euro tocmai pentru a rezolva situatia despagubirilor prin listarea fondului la Bursa.

Potrivit legii, persoana ale carei proprietati au fost confiscate de regimul comunist poate opta pentru despagubiri in numerar doar in limita sumei de 500.000, pentru restul fiind acordate actiuni FP in valoare nominala de un leu.

Fundatia Caritatea a refuzat sa primeasca 172.000 de actiuni FP in contul diferentei de 172.400 de lei si a solicitat in instanta acordarea despagubirii in numerar, argumentand ca Fondul nu este listat si ca nu isi poate valorifica actiunile.

“Am obtinut o hotarare in instanta prin care statul roman este obligat sa plateasca despagubiri in numerar de peste 170.000 de lei. Lipsa de interes cu care statul roman a tratat subiectul Fondul Proprietatea a starnit nervozitate in randul proprietarilor care apeleaza la instanta pentru a-si recupera drepturile. Daca Guvernul nu ia masuri in privinta listarii Fondului, in scurt timp va ploua cu astfel de decizii judecatoresti”, a spus Corin Trandafir, avocat in cadrul casei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir care a reprezentat fundatia Caritatea in proces.

Trandafir reprezinta si interesele familiilor Malaxa si Auschnit – cei mai importanti actionari privati ai Fondului Proprietatea – si face parte din Consiliul de Supraveghere al Fondului.

“Familia Auschnit mai are de recuperat despagubiri de circa 40 mil. euro sub forma de actiuni si daca Fondul nu avanseaza in procesul de listare, vom apela la instante pentru a ne face dreptate”, a mai spus Trandafir.

Sursa: ZF

Lasă un comentariu